Ученици от ПГ по МСС заминават на практика в Испания

Снимка: ПГМСС

„Практика в реална работна среда за развитие на ключови умения в екологичното земеделие“ – това е името на проекта, спечелен от ПГ по МСС „Пейо Яворов“ в Гоце Делчев, по европейската програма „Еразъм +“. Благодарение на него само след няколко дни 15 ученици от училището в начално професионално обучение и двама  техни преподаватели ще заминат за Севиля – Испания, където ще проведат своята двуседмична практика. А в периода от 5-и до 21-ви  септември със същата задача ще замине втора група ученици.

За участие в проекта са одобрени десетокласници и единадесетокласници в училището от специалностите  „Механизация на селското стопанство“ и  „Горско стопанство“, отговарящи на обявените критерии, между които и определено ниво на владеене на английски език.

Партньорът от испанска страна е осигурил  практика на учениците в най-различни звена на селското стопанство, което ще даде възможност на практикантите  да придобият богати впечатления, знания  и различни практически умения.

Звената, към които ще се присъединят нашите ученици, са известни с прилагане на технологични нововъведения в сектора. Те се стремят към опазване на околната среда и развитие на селските райони.

Ето само част от темите на  заниманията: „Практически уъркшоп:  регламенти на ЕС за екологично отглеждане на растителна и животновъдна продукция. Добри практики в екологичното земеделие. Изисквания и принципи за сертифициране на биологичната продукция.“

Или: „Запознаване с производствения цикъл в органичното фермерство, методи за опазване на почвите, методи на сеитбообръщенията, органично растениевъдство и животновъдство, органично сертифициране, състояние на органичното земеделие и потребление в Европа“.

 Целта на практиката в организацията HUERTA  LAS  MORERAS например, която има над 20 години опит в органичното земеделие и в обучението по екологично земеделие, е учениците да задълбочат знанията си и да изградят умения в екологичното градинарство, както и да се запознаят с методите и принципите за екологично отглеждане на голям брой плодове и зеленчуци. Те ще участват в различни задачи от ежедневието на фермата, като прилагане на методи за борба с вредители по екологичен начин и др.

Учениците от Гоце Делчев ще решават и други задачи от ежедневието -  приготвяне на биологичен фураж, превенция на заболявания по животните чрез екологични методи и т. н.

Една от практиките е във ферма, комбинираща отглеждане на охлюви, риба, раци или скариди с хидропоника (култивирани растения във вода) в асимбиотична среда.

Богатата  програма ще поддържа интереса на учениците и ще подпомогне по-нататъшната им професионална реализация.

Настаняването, изхранването, транспортът на гимназистите са напълно безплатни. По време на пребиваването си те ще получат и джобни пари. Осигурено им  е също работно облекло. Практикантите вече са снабдени  с испано- български речници, с които се подготвят за предстоящото общуване в Испания.

Престоят на  Пиренейския полуостров  ще бъде свързан и с разглеждане на редица културни забележителности.

Селскостопанското училище в Гоце Делчев наскоро спечели още един проект. Той предвижда практика в Италия и ще се реализира през следващата учебна година.

 

КОМЕНТАРИ

Коментарите са забранени за тази статия.

FACEBOOK