Участникът във верижното ПТП в Гоце Делчев: Невинен съм!

Борис Бусаров, баща на водача, снимка: Infomreja.bg

Шофьор съм от две години. Нямам съставен нито един акт, нито един фиш. Активен шофьор съм, колата не я спирах. Футболен фен съм и по тая причина пътувах до София. Там нямам проблеми, но тук не знаеш кой ще ти излезе насреща.

Това споделя 23-годишният Георги Бусаров от Гърмен, който се свърза с медията ни.

Той е участник във верижното ПТП в центъра на града, заради което му е съставен акт, но наказание има и за другия шофьор, 55-годишна дама, чиито инициали не се споменават в информационния бюлетин на МВР от понеделник. Третият участник в катастрофата е косвен, тъй като колата му е била паркирана неправилно, също е със съставен акт.

Причината за липсата на инициалите на жената е, че тя е пострадала при катастрофата, а практиката на МВР е да не бъдат споменавани символите на имената на потърпевшите.

От друга страна инициалите на младия мъж са упоменати.

Според полицейската справка инцидентът е описан по следния начин:

На 08.03.2019 г. около 14:25 часа в района на кръстовище, образувано между ул. „Солун“ и ул. „Бяло море“ в гр .Гоце Делчев, лек автомобил „Ауди А4“, управляван от Г.Б. /23г./ от с. Гърмен, движейки се с несъобразена с пътните условия скорост по ул. „Солун“ в посока ул. „Бяло море“, допуска ПТП с лек автомобил „Тойота Корола“ с 55-годишна водачка от гр. Гоце Делчев, който в този момент е заобикалял, парирани в дясно на платното за движение МПС.

В резултат на сблъсъка лекият автомобил „Тойота“ от своя страна се удря в един от паркираните в дясно на платното за движение автомобили, а именно: лек автомобил „Ситроен Ксара“.

С болки в гърдите е пострадала водачката на лекия автомобил „Тойота“, която след извършен медицински преглед е освободена за домашно лечение.

Съставени са АУАН по ЗДвП и на тримата участници в пътнотранспортното произшествие.

„Обвинението“, което МВР хвърля върху младия водач, води до подаване на възражение от страна на Георги. Той обжалва, че не е карал с несъобразена скорост, тъй като на 30 м преди за стане ПТП-то е спрял на стоп, а за това разстояние няма как да развие подобни километри.

От МВР обаче обясниха за ИНФОМРЕЖА, че има разлика между „превишена“ и „несъобразена“ скорост. В случая мъжът е трябвало да спре внезапно, за да избегне удара с движещия се в същата лента лек автомобил.

Всичко стана на улица „Бяло море“, на 10 – 15 метра от кръстовище с 4 пешеходни пътеки тип „зебра“, пред лавката за цигари. Ситроенът беше спрял неправилно. Има знак, който забранява спирането и престоя на това място. Тойотата изскочи срещу мен без мигач, при това направи маневрата на непрекъсната осова линия. Водачката не направи опит да мине по-близо до спрелия автомобил. Тя не реагира, не намали скоростта. Катастрофата стана в моята лента за движение, която е с предимство. Щом не мога да се движа в моята лента, къде тогава?! Трябваше да литна ли?! Успях да избегна челния удар. Дадох плътно вдясно, предната дясна гума ми се опря в бордюра. Върху него после имаше следи, но полицаят не им обърна внимание.

Свидетели на инцидента има – от околните обекти, както и таксиметрови шофьори. Никой от тях не иска да съдейства като свидетел или да говори пред ИНФОМРЕЖА.

Причината за напрежението у хората е една мълва, според която водачката е не коя да е, а тъща на шефа на КАТ в Гоце Делчев.

„Аз работя на строеж, който е съвсем близо до мястото на инцидента. След като е дошъл на себе си от стреса, синът ми се обади и аз веднага пристигнах“, разказва и бащата на Георги – Борис Бусаров.

Според разказа му жената имитирала прилошаване.

Свидетели разказват пред бащата, че преди да припадне, въпросната 55-годишна жена излиза от колата, говори 2-3 минути по телефона си, прибира го и чак тогава припада.

Когато идва медицински екип, никой от медиците не отива при Георги, на него не се обръща никакво внимание. Цялото внимание е към жената, твърдят бащата и синът.

След удара проба за алкохол на жената не е направена. Пред хората, които наблюдавахме, това не стана, казва Борис.

Проба не е взета на водачката с дрегер, тъй като е с болки в гърдите, но кръвна проба ѝ е напарвена.

Нещо се крие. Защо полицията не иска да даде интервю пред медиите?

А от „полциията“, както казва Борис, обясниха за медията ни, че в момента тече 7-дневния срок за обжалване, което може да бъде подадено от всеки един от участниците в ПТП-то, които са със съставени актове. Ако след този срок бъдат открити нарушения от страна на органите или се установят други факти, то тогава официално ще бъда оповестена информация по случая.

От ОД на МВР в Благоевград медията ни получи и следното становище:

На 08.03.2019 г. около 14:28 часа в РУ-Гоце Делчев, е получен сигнал за станало ПТП. От пристигналите на място полицейски служители е установено, че пътнотранспортното произшествие е на ул. „Бяло море” в гр. Гоце Делчев в близост до кръстовището, което тя образува с улица „Солун”, като участници са: лек автомобил „Ауди А4” с 23-годишен водач от с. Гърмен, движещ се по ул. „Солун” и завиващ по ул.”Бяло море”, лек автомобил „Тойота Корола” с 55-годишна водачка от гр. Гоце Делчев, движещ се по ул. „Бяло море” в посока кръстовището с ул. „Солун” и лек автомобил „Ситроен Ксара”, паркиран на ул. „Бяло море”. На тримата водачи е взета кръв за химическа експертиза. Снети са писмени обяснения на двама свидетели.

На ул.”Бяло море” /по нея се е движил лекият автомобил „Тойта Корола”/ на кръстовището с ул.”Солун” няма пътен знак „Спри“ или „Пропусни движещите се по пътя с предимство“. Пътен знак „Стоп“ има на ул. „Солун” на кръстовището с ул. „Бяло море” /по ул. „Солун” в посока ул. „Бяло море” се е движил лекият автомобил „Ауди А4”/.

На водачката на лек автомобил „Тойота Корола” е съставен акт по чл.15 ал.1 от ЗДвП – тоест за навлизане в лентата за насрещно движение.

На водач на лек автомобил „Ситроен Ксара” е съставен фиш по чл.98 ал.1 т.1 от ЗДвП – това е неправилно паркираният автомобил.

На водача на лек автомобил „Ауди А4” – Георги Бусаров, е съставен акт за нарушение по чл. 20 ал. 2 от ЗДвП – за несъобразена с пътните условия скорост.

Несъгласни със съставения акт синът и бащата са подали възражение.

Аз се свързах с адвокат и той ми каза да настоявам да ми направят тест за наркотици. Настоявах, но лекарят каза, че има само 50 тампона и няма да си ги хаби за мен. Взеха ми кръв и урина.

Борис каза, че все още не са излезли резултатите от пробите, но се страхуват да не бъдат фалшифицирани.

Сега очакваме да изтече 7-дневният срок от подаването на възражението. Ако не сме удовлетворени, ще обжалваме в съда. Ако тук не успеем, продължаваме нагоре. Аз направих снимки на място. Имам и номера на колата.

Законовата процедура е следната: възражението е представено пред диркеотра на РУ-Гоце Делчев, който има два възможности - да отмени наказанието или да го потърди на базата на доказателства. Ако актът бъде оставен, то той може да се обжалва в съда.

Колата на Георги, която беше добре поддържана, вече е за скрап. Сега той е принуден да напусне работа, защото няма с какво да се придвижва от Гърмен до града, разказва пред ИНФОМРЕЖА Борис.

Аз имам 30-годишен стаж като шофьор, обиколил съм половин Европа и цяла България и имам само два акта за липса на колан и 1 фиш за неправилно паркиране. Наблюденията ми са, че в нашия град се правят много нарушения на правилата за движение. По време на катастрофата там е имало поне 3 неправилно спрели коли, възпутен заключи темата по случая Бусаров.

 

 

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Борис Бусаров, кадри от мястото на ПТП-то
Снимка: Борис Бусаров

КОМЕНТАРИ

Борис21:43 - 14.03.2019
Колеги знак има разгледайте снимките внимателно да си караш в лентата и да те ударят в нея и да те и да те изкарат виновен може да се каже че има корупция в кат с цел да прекараш виновния
петко19:04 - 14.03.2019
На това място спират за баничките на Рижо и става опасно за всички коли и пешеходци.А Общината не си мърда и пръста за сложи знак за забранено спиране.Навъдили са се десетки събирачи на такси за синя зона.Срам за Кмета !
Без значение20:58 - 13.03.2019
Това е 2 случай на въпросната жена за нанесени щети и никога не е виновна
Без значение20:57 - 13.03.2019
Естествено че ще е така кой ще каже насрах се счупи колата на момчето и го изкара даже виновен

FACEBOOK