Държавен архив – Кюстендил, връчи грамоти на читател, дарител и приятел на архивите

Снимки: Личен архив

Милка Каблешкова изненада с ново дарение: Правилник за експлоатацията на Кюстендилските минерални бани „Чифте“ и „Дервиш“

Във връзка с епидемичната обстановка в страната и разпространението на COVID-19, и със спазването на противоепидемичните мерки, за първи път Отдел „Държавен архив“ – Кюстендил отбеляза Празника на българските архивисти, като проведе традиционното награждаване без публика.

Началникът на Архива Петър Шейков отбеляза Празника като запозна присъстващите с професията „архивист“ и с по-интересните документи, които се съхраняват в Държавен архив, както и с дистанционните начини за достъп до Архива чрез интернет страницата на Държавна агенция „Архиви“, фейсбук страницата на ДАА и Информационната система на държавните архиви, след което пристъпи към връчването на грамотите.

Грамота „Читателна 2019 г.“ за втори път получи колегата от Регионален исторически музей – Кюстендил Антон Венев, който е с най-много посещения и прегледани архивни документи в читалнята на Държавен архив – Кюстендил, през 2019 г. Освен това началникът на Архива му подари издание на Държавна агенция „Архиви“ с турските държавни архиви „Мустафа Кемал Ататюрк и българо-турските отношения в документи (1913–1938)“.

Грамоти „Дарител на 2019 г.“ бяха връчени на художничката Илона Захариева, бивш директор на Художествена галерия „Владимир Димитров-Майстора“ – Кюстендил, с дарени лични документи, обособени във фонд от личен произход, и на Милка Каблешкова, която дари проекти и др. за построяване, преустройство и надстрояване на Централната градска минерална баня („Чифте баня“) в Кюстендил от 1909, 1936, 1943 г., обособени в частично постъпление.

Милка Каблешкова изненада с ново дарение Държавен архив – Кюстендил: Правилник за експлоатацията на Кюстендилските минерални бани „Чифте“ и „Дервиш“ и химическия състав, физиологическото действие на минералната топла вода от 1923 г. Тя подари екземпляр от книгата на съпруга си Недко Каблешков „Художествена галерия „Владимир Димитров-Майстора“ – Кюстендил. 1960–1993“, издадена през 2013 г.

С грамоти „Приятели на Архивите за 2019 г.“ бяха удостоени директорът на Общински театър – Кюстендил, Чавдар Ненов, който оказа съдействие на Архива при организирането на изложбите „Юлското утро на кюстендилския рок“ (2015), „Седмица на ретромодата“ (2018) и „Историята на Полицията в Кюстендилско“ (2019) и най-старото училище в града, което има богат фонд в Държавен архив – Основно училище „Св. св. Кирил и Методий“ – Кюстендил в лицето на директора Мариана Панчева и началните учители Димитрина Стоилкова и Денка Костадинова, които през 2019 г. организираха посещения на ученици от четвърти клас в Архива.

Чавдар Ненов и Мариана Панчева получиха и компактдиск – електронен вариант на Албум „България и Европа“ с уникални и ценни документи, снимки, карти и гравюри, съхранявани в Централния държавен архив, Държавния военноисторически архив и държавните архиви в областните центрове, които проследяват европейското политическо, икономическо и културно влияние в България от Средновековието до средата на ХХ в.

За финал на събитието началникът на Архива каза, че предвид предприетите противоепидемични мерки няма експонирана изложба на документи, но е подготвена видеопрезентация на страницата на Архива във Фейсбук на тема: „Авторали „Осогово“ – Кюстендил“ със снимки и документи от фонд № 885 „Стоименов, Костадин Сотиров (1930–1998)“. Авторът на видеото е главен експерт Рилка Петрова.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK