Деца се запознават със съдбоносни за историята на Кюстендил и България събития

Снимка: РИМ

В продължение на три дни за четвърта поредна година в музейния детски кът на Регионален исторически музей /РИМ/ - Кюстендил, децата ще имат възможност да направят част от античното и средновековното въоръжение – шлем и щит, и да се запознаят със съдбоносни за историята на Кюстендил и България събития.

Юлската музейна работилница има за цел да разкаже за една от паметните битки на Българското царство през средновековието, състояла се в околностите на Велбъжд на 28. юли 1330 г. между българи и сърби. Предвождана от цар Михаил ІІІ Шишман, българската войска спира на лагер в околностите на с. Шишковци като сключва временно примирие със сръбската.

То е нарушено от сърбите и техния крал Стефан ІІ Дечански, които изненадващо нападат българския лагер. Българите не успяват да построят бойния си ред и сърбите им нанасят тежко поражение. В боя е пленен и убит Михаил ІІІ Шишман.

Територията на Велбъжд и околността остават под сръбска власт. Четиридесет години по-късно, след разпокъсването на Сръбското кралство, градът става център на Деспотството на двамата братя Йоан и Константин Драгаш и по-лесна за завоюване територия от новите нашественици на Балканите – османските турци.

Заниманията ще се проведат на 12., 13. и 14. юли от 14.00 до 18.00 ч.

Входна такса – 2.00 лв.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6
loading...