Участници в хулигански действия срещу полицаи в Ботевград са предадени на съд

Снимка: Infomreja.bg

Замеряли униформените със стъклени буркани и бутилки, потрошили три патрулни автомобила

Районна прокуратура – Ботевград, е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Г.М. (на 42 години), Х.Х. (на 27 години), Г.А. (на 57 години), С.Н. (на 41 години) и И.Д. (на 26 години). Петимата са обвинени за извършените от тях престъпления - употреба на сила срещу орган на власт, хулиганство и унищожаване на чужди движими вещи.

Вечерта на 23.06.2018 г. в Районното управление на МВР в гр. Ботевград били получени сигнали от граждани за нарушаване на нощната тишина, чрез силна музика в ж.к. „Саранск“ в града. По този повод, около 23:30 ч., на място били изпратени полицейски екипи за преустановяване на нарушението.

Пристигайки пред блок № 15, служителите на реда установили поставени пред единия вход озвучителни колони, възпроизвеждащи музика на високи децибели. До тях стоял Х.Х., който се легитимирал пред полицаите с личната си карта и заявил, че въпросната техника е негова.

Било му обяснено, че за нарушаването на нощната тишина следва да му бъде съставен акт за установяване на административно нарушение и да бъдат иззети колоните. Мъжът отказал да ги предаде, като променил твърдението си, че са негови и не оказал съдействие за установяването на техния собственик. Отправил обидни думи към полицаите и легнал върху колоните.

Междувременно на мястото започнали да се събират живеещите в ромската махала – около 70 - 80 лица. При опит на служителя на реда да задържи Х.Х., с цел съставяне на акта, към тях се приближил Г.М. Той започнал да вика на присъстващите: „Излизайте, ставайте! Какво са ни дошли дома? Тия жандармеристи на какви се правят? Събирайте се, няма да им се даваме на тия. Какво чакате? Излизайте всички навън!“ След това употребил сила спрямо органа на реда.

Вследствие отправените от обвиняемия М. призиви, тълпа от десетки лица започнала масово, от различни страни, целенасочено и агресивно да хвърля в посока на полицаите и служебните им автомобили различни предмети. Сред тях имало стъклени буркани и бутилки, парчета от дървета, камъни, тротоарни плочки, пейки, велосипеди, лопати, перваз от прозорец, метален парапет, консерви, кутии с боя, тухли.

В тези действия участвали и петимата обвиняеми. По този начин органът на реда бил поставен принудително в ситуация на невъзможност да изпълни задълженията си по служба. Проявената агресия към тях и имуществото на МВР стигнала до степен, в която двама от полицаите не успели да стигнат до служебния си автомобил. Поради тази причина се наложило да го оставят и да се изтеглят с останалите колеги. Дори и след това обвиняемите с още по-голямо настървение продължили да хвърлят предмети по тях.

В резултат на действията на обвиняемите, на три от служебните автомобили - собственост на Главна дирекция „Национална полиция“ на МВР, били причинени множество повреди. Според заключението на изготвената по делото съдебно-оценителна експертиза, стойността на щетите възлиза на 3 314 лева.

Предстои наказателното производство срещу обвиняемите да продължи в съда.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK