Тържествено отбелязаха Деня на победата в Кюстендил

Снимкi: Infomreja.bg

С поднасяне на венци и цветя и свеждане на глави пред паметника на загиналите кюстендилци във Втората Световна война 1941-1945 година бе отбелязан Деня на победата в областния град. 

По традиция тържественото отбелязване започна с шествие под звуците на духова музика от площад "Велбъжд", организирано от Община Кюстендил и Съюза на ветераните от войните. 

В шествието се включиха и членове на Български антифашистки съюз в Кюстендил, които застанаха пред паметника с ликовете на кюстендилци дали живота си за България в антифашистката съпротива и първата и втората фаза на Отечествената война. За поредна година те се включиха в инициативата "Безсмъртният полк". 

Сред тях бе и председателят на БАС Севдалина Демиревска, която държеше в ръце портретите на нейни близки, загинали в антифашистката борба. 

"В антифашистката борба в кюстендилска област от 1923 до 1945 година са загинали 323 души и 522 в Отечествената война и много други. 22 са загинали в Европа, сред тях и Тодор Ангелов - Божаната. Те са дали живота си безкористно. Вълнувам се, днес е тъжен за мен ден, но е и ден, който гледа в бъдещето", каза Демиревска. 

Венци и цветя бяха поднесени от Областна администрация, Община Кюстендил, Общински съвет-Кюстендил, СОСЗР - Кюстендил, Съюза на ветераните войните, БСП и много граждани. 

 

 

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK