В Разлог отбелязаха Деня на Европа. На този ден преди 72 години капитулира Хитлеристка Германия

Снимки: Община Разлог

Денят на Европа се отбелязва от 1986 година  след срещата на високо равнище на Европейската общност в Милано.

На 9-и май 1945 година с подписване на капитулацията на Германия, завършва Втората световна война. В нея участват над 60 държави, като пряко е засегнато 80% от населението на земята. Военните действия се водят на териториите на 40 държави, а загиналите са приблизително 57 милиона души.

Днес се отдава почит и признателност към участниците във Втората световна война, проливали кръвта си край Струмица, Ниш, Страцин и Куманово, край Печ, Драва Полконя, Драва Чехи, Драва Соболч и др.

Венец пред паметника на Свободата в центъра на Разлог поднесоха кметът инж. Красимир Герчев и заместникът му по социалните дейности инж. Венцислав Гърменов.

С едноминутно мълчание героите почетоха още председателят на Общинския съвет в Разлог д-р Мария Копанарова, секретарят на общината Димитър Крънчев, служители от общинската администрация в Разлог и граждани.

Паметникът на Свободата е издигнат през 2003 г. по инициатива на Общинския съвет на Съюза на ветераните, със съдействието на Община Разлог. Този мемориален знак е израз на признателност към загиналите и участниците от Разлог и Разложко във войните за национално освобождение и обединение.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK