Неврокопската митрополия популяризира гайдарското изкуство, школата - с все повече признания

Снимки: Личен архив

Успешни са изявите и в страната и чужбина

През последните няколко години ритуалът по зарязване на лозята край село Делчево започва с изпълнения на Школата по гайда към Неврокопската света митрополия. Гайдарите привличат вниманието не само с музиката, но и с атрактивния си външен вид – всички са в народни носии, наметнати с ямурлуци…

Школата е създадена през 2013 година с благословията на тогавашния Неврокопски митрополит Натанаил. Неин ръководител е богословът Крум Дамянов, който е изучил гайдарското изкуство при специалиста в тази област Петър Карамфилов от читалище „Просвета – 1865“.

В момента в Школата има три групи – за начинаещи, за достигнали средно ниво на подготовка и за напреднали. Повечето участници са от града, но има и от близките села. Най-малкото гайдарче е на 6 годинки.

Репетициите се провеждат два пъти седмично, като гайдите за начинаещите се осигуряват от Митрополията. Що се отнася до носиите, обучаваните сами си ги закупуват със събрани от тях средства.

Участията на местните гайдари във фестивали и прегледи стават все повече. Те са едни от редовните изпълнители на „Пирин пее“. Признание получават и на гайдарски събори в Гърция и Сърбия. Напоследък, със завръщането към традициите, все повече хора ги канят и при лични поводи, предимно на сватби. Групата възстановява и коледарските традиции.

Някои от членуващите в Школата виждат бъдещето си, свързано точно с този инструмент. Един неин възпитаник вече учи в музикалното училище в Широка лъка, а други двама предстои да кандидатстват там.

„Имаме идея да организираме семинар, на който да поканим известни гайдари. Целта ни е да популяризираме този инструмент. Срещаме пълната подкрепа на митрополит Серафим, който осигурява възможност децата да се занимават с нещо смислено“ – казва ръководителят на Школата Крум Дамянов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK