Яне Янев чака извинение! Твърдението на НАП за папката „Qne Qnev” било лъжа

Яне Янев, снимка: Infomreja.bg, архив

Няма как да е изготвена по мое искане каквато и да била папка през 2008 г.

Във връзка с все още тлеещия скандал НАП-лийкс настойчиво ми се обаждат журналисти да коментирам темата и най-вече папката „Qne Qnev”. Прегледах почти всички интерпретации и най-обикновени спекулации, както по цялата тема с хакването на НАП, така и в частност за прословутата папка, носеща моето име. Отказвах коментари до момента, защото вярвам, че заради „бълхите“ в държавната информационна система не трябва да изгаря „юргана“ НАП, заяви лидерът на РЗС - Яне Янев.

В свое изявление до медиите той посочва:

"Знам колко е трудно да се пази репутацията на институциите и колко лесно може да се случи свлачище тип „Мургина“… Затова не искам да реагирам емоционално, но чакам уточнение, а след това и извинение във връзка със следното твърдение на НАП:

Папката QneQnev, в която се съдържат данни за доходите на стотици физически и юридически лица, е изготвена през 2008 г. по искане на Яне Янев в качеството му на тогавашен председател на антикорупционната комисия в парламента, твърдят от НАП. Запитването на Янев е било за стоте юридически лица и стоте физически лица с най-високи декларирани доходи през предходната година.“

Това е цитат от публикация на вестник Капитал от 28 юли т.г. с подзаглавие „Папката QneQnev била по запитване на Яне Янев от 2008 г., когато е бил шеф на антикорупционната комисия в парламента“ . Това твърдение на НАП е абсолютна лъжа! Истината е, че:

Не съм правил запитване 2008 г. и не съм бил председател на антикорупционната комисия в НС, защото съм избран за председател на Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика едва юли 2009.

Няма как да е изготвена по мое искане каквато и да била папка през 2008 г.

През 2009 г. действително съм изисквал от НАП информация за нуждите на антикорупционната комисия, като документът е с гриф „Секретно“ и е изведен през секретната секция на Народното събрание, като мотивирано искане за данните не само на физически и юридически лица със съмнение за укрити доходи, но и на политици от високите етажи на властта заради несъответствие между стандарта им на живот, постъпили данни за кешови наличности и трансвери на големи парични потоци и жалките им доходи декларирани пред Сметната палата.

Правилата за работа с класифицирана информация изискват на секретно запитване да се получи засекретен отговор. Същият и към настоящия момент се намира в секретната секция на Народното събрание и се съхранява по предвидения в закона ред. За мен е напълно непонятно, че материалите във връзка с моето искане са се намирали незащитени от неоторизиран достъп в Информационната система на НАП. Тази електронна папка е трябвало да бъде унищожена след изготвяне на отговора до Народното събрание или да бъде надеждно защитена със съответни софтуерни способи", гласи още позицията на председателя на РЗС.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK