Курбан за здраве бе даден в чест на "огнените герои" от Благоевградско и Македония

Снимка: Infomreja.bg

Министър-председателят Стефан Янев проведе среща с пожарникарите

Министър-председателят Стефан Янев проведе среща с пожарникарите, участвали в гасенето на пожари в област Благоевград и в Република Северна Македония. Срещата се състоя в благоевградското село Габрово.

По-рано през деня премиерът Янев посети античния град „Хераклея Синтика“, който е един от 100-те национални обекта на България и привлича туристи от десетки държави от цял свят.

Това е един символичен жест към всички – пожарникари и военни, борили се с пожарите в Северна Македония и България. Пожарната, военните и горските стопанства, заедно с доброволците са в симбиоза. Днес сме тук, за да заявим нашата благодарност и да покажем, че отношението на държавата към тях е такова, каквото към всички граждани – държавата е длъжна да помага на всеки, каза Янев пред медиите.

Молебен за здраве отслужи Неврокопският митрополит Серафим, който бе част от официалните гости на събитието, сред които още: директорът на ГД по пожарна безопасност и защита на населението – гл. ком. Николай Николов, директорът на ОДМВР – Благоевград, Георги Кандев, директорът на регионалното звено за пожарна безопасност –  Георги Пармаков, директорът на Районната служба по пожарна безопасност в Благоевград – Боян Кондуров, заместник-кметът Давид Качулски, кметовете на македонските градове Берово, Делчево и Пехчево, председателят на ОбС – Радослав Тасков, директорът на ЮЗДП – инж. Дамян Дамянов, областният управител – Николай Шушков.

Жителите на село Габрово и Община Благоевград организираха курбан за здраве на пожарникарите при църквата „Свети Георги Победоносец“, която е построена през 12-13 век и реставрирана през 2020 година.

Причината за избора на точно това място за организирането на курбана изясни – извън протокола, главен ком. Николов:

С г-н Шушков гледахме как багер прави просеки и чакахме всеки момент да прехвърли пожарът. На връщане минахме да видим една стара църква, която имала много интересна история. Пристигайки тук, цялата поляна беше осеяна с парчета от кори – кори от пожара, който бе на 10 км. В момента, в който запалихме свещичка поръси – не много, но така или иначе падна дъжд. Затова решихме тук да направим нашето празненство.

В параклиса с патрон свети Георги свещ запали служебният премиер. Той поздрави всички пожарникари с думите:

Думи на благодарност към хилядите знайни и незнайни доброволци, които са на своя пост и сега, за да пазят пожарът да не се развие в неправилната посока. Думите на благодарност са за това което сте, за посвещение към вашата професия, за това, което правите за опазването на живота и имуществото на хората. Благодаря ви от името на българските граждани, от името на гражданите на РС Македония за самоотвержеността ви.

Нашите момчета бяха посрещнати подобаващо от македонските ни братя. Дори и една чаша вода не им бе позволено да платят, каза пред медиите комисар Николов, който многократно заяви, че се гордее с момчетата си.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK