Внимавайте намалените цени на стоките през януари да не се окажат същите от декември

Снимка: Paradise Center

Най-големият риск при пазаруване от януарските намаления е търговецът да удължи срока на кампанията, но да запази същите цени, предупреди председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов в Новините на ТВ+.

„Една такава кампания може да продължи най-много 30 дни, след което – ако се анонсира процент намаление, той трябва да е спрямо последната цена, на която стоката е продавана”, разясни Маргаритов. Той посъветва да не се пазарува под импулса на обявеното намаление, а да се обмисли дали действително дадено нещо е необходимо, за да не се окажем с наистина изгодно придобита, но ненужна стока. „Възможно е някои търговци да имат нереализирана стока през кампаниите по Коледа и Нова година и сега да се опитват да я продадат, включително и на реално по-изгодни цени”, допълни той.

Председателят на КЗП предупреди търговците да не използват спекулативно термина „разпродажба” и уточни, че в Закона за защита на потребителите той е с по-специфична дефиниция спрямо формулировката за намаление. Разпродажбата може да се случи за по-дълъг период от време – до шест месеца, но задължително трябва да са налице няколко предпоставки. Например, продажба или ликвидация на самото предприятие. Друга причина може да е извършване на ремонти в търговския обект с продължителност над 30 дни. Или при пълна или частична разпродажба на стоковите наличности по повод пълно или частично преустановяване дейността на търговеца, ако такова не е извършвано в последните три години. „Това са условия, които задължават търговеца, когато постави въпросната дума на витрината си, при проверка да може да докаже тези хипотези. Иначе въвежда потребителите в заблуждение – те си мислят, че ще могат да си купят нещо супер изгодно, а да се окаже, че това не е така,” подчерта той.

Маргаритов отправи и друга препоръка към търговците – винаги да анонсират новата, намалена цена спрямо последната, на която са продавали стоката поне един месец. Освен това, на самата стока да обозначават достатъчно ясно и разбираемо за потребителя каква е била старата цена, каква е новата, респективно – какъв е процентът намаление. 

Едно от най-често констатираните от контролния орган нарушения при промоционални кампании е фалшивото намаление. „Търговецът изкуствено вдига цената на стоката и няколко дни след това анонсира един процент намаление, който звучи бомбастично, но не е реален”, поясни Маргаритов. По думите му подобен трик лесно може да бъде хванат при изискване на фискалната памет на касовите апарати за всяка продавана в дадения търговски обект стока, като се види на каква цена това се е случвало в периода от месец преди да се анонсира намалението. „Имахме дори един случай в онлайн пространството, когато при намаление цената на стоката беше по-висока, отколкото на нашия скрийншот преди месец”, даде пример той.  

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK