Концерт в памет на Благовест Порожанов организират в Кюстендил

Снимка: личен архив

На 1-ви август на площад „Велбъжд”, Арката за поредна година ще бъде организиран концерт в памет на народния певец Благовест Порожанов.

Концертът е с начален час 19:00.

Организират - Радио „Ритъм +”, НЧ „Надежда” - Кюстендил.

Обичаният от всички изпълнител от песни от кюстендилския край Благовест Порожанов е роден през 1939 година в село Горно Уйно, но израства в село Соволяно, където се установява семейството му. 

През 60-те години постъпва като солист в Кюстендилския ансамбъл за народни песни и танци с художествен ръководител и диригент Никола Вучков. Напуска Кюстендил и се установява в София. Започва концертни турнета с Георги Широков, после пътува с групата на Райчев, на Чайката, Павел Сираков и други. В Радио „Пловдив“ са първите му радио записи с тогавашния оркестър на Аньо Анев от Брани поле и на Никола Илиев от Конуш. През 1968 г. се установява в Кюстендил. Пее по механи и ресторанти, и през 1980 г. отново е солист на Ансамбъла за народни песни и танци в Кюстендил, ръководен от Никола Вучков.

Още през 1976 г. прави първите си записи на кюстендилски народни песни като „Севдено моме“. По-късно обикаля околните села и събира стари народни песни. Така записва около 40 народни песни с известните по това време композитори и аранжори като Коста Колев, Боян Нанков, Христофор Раданов, Димитър Пенев и Атанас Вълчев. През тези години издава две дългосвирещи и две малки грамофонни плочи и две малки. През 1989 – 1990 г. пее с оркестри из бивша Югославия. През 1992 г. е един от основателите на „Пирин Фест“ в Сандански. През 2001 г. записва два компактдиска с македонски народни песни „Бисери от Македония“.

Създава в Кюстендил „Школа за млади таланти и дарования“ към НЧ Братство" в Кюстендил, където работи с момичета и момчета от Кюстендил и Дупница. Записва в Българското национално радио и Радио „Благоевград“ над 40 песни от Кюстендилския край. Създава повече от 200 авторски песни, част от които са посветени на Кюстендил, Кюстендилския край и България.

Умира на 24 юли 2007 г. в Кюстендил. Погребан е в село Соволяно, където минават детските му години.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK