Творческа ваканция на деца от социални домове кипи в Ковачевица и община Гърмен под патронажа на Малтийския орден

За поредна година с финансовата подкрепа и под патронажа на посолството на Малтийския орден в България деца от центрове за настаняване от семеен тип са на творческа ваканция, този път в община Гърмен.

Ръководителят на мисията Богдан Паташев, деца от центрове в Самоков, Чирпан, Варна, София и района посветиха четвъртия ден от организираната от посолството на Малтийския орден творческа ваканция` лято 2016 - Западни Родопи (община Гърмен), която се провежда от 22 до 28 август, на кмета на общината Минка Капитанова. 

Децата и техните ръководители проведоха една приятна и емоционална среща с кмета Капитанова и служители на общинската администрация в Гърмен, на която бяха споделени идеята и замисълът на самата творческа ваканция, както и преживените незабравими мигове в архитектурния резерват Ковачевица от домакините им - кметския наместник на селото Кирил Жуглев и неговото семейство.

Децата, петимата доброволци и ръководителят на мисията на Малтийския орден от българска страна - Богдан Паташев, разказаха на кмета Минка Капитанова идеята, която се осъществява от децата посредством тяхната творческа ваканция, както и за свършеното от всички тях досега. 

Те благодариха на Капитанова за предоставената им възможност да посетят древния античен град Никополис ад Нестум, както и за подарената им от кмета незабравимата разходка с атрактивното влакче.

"Чувствам се изключително доволна от срещата с децата, техните възпитатели, доброволците и г-н Богдан Паташев. Имах уникалната възможност да се запозная с всички тях и да им благодаря от сърце, че мисията на Малтийския орден избра за творческата ваканция на тези прекрасни деца именно община Гърмен. Надявам се да запазят красиви спомени от нашата наистина красива община, където винаги ще са добре дошли", заяви Минка Капитанова. 

Днес денят за прекрасната група деца продължи с обяд в един от най-добрите и посещавани хотели в курорта Огняново и домакините - семейство Петрелийски. Децата и техните ръководители останаха възхитени от природата, щедрите дадености в община Гърмен, особено след като посетиха днес и природния феномен Светилището – Градище край Долно Дряново.

В събота според програмата на творческата ваканция под патронажа на Мартийския орден предстои среща на децата с техни връстници от центъра за настаняване от семеен тип в Гоце Делчев, сподели за ИНФОМРЕЖА човекът на Малтийския орден у нас Богдан Паташев. 

"Както всяка година, така и тази децата ще проучат и изследват района и след това ще издадем заедно двуезичен на български и английски език пътепис, съдържащ наученото и видяното, които ще споделим догодина с вас", заяви още дипломатът.

На въпрос как се поддържат мисиите на днешния Малтийски орден, Паташев каза: "Може би е добре да се знае, че мисиите на днешния Малтийски орден се поддържат основно с членски внос. В посолствата всички са доброволци, дори посланикът, който всъщност издържа посолството и включително плаща и режийните. Въпрос на чест е да станеш посланик, ако можеш да си го позволиш. Затова и посланик Дзуколи не може да е в България през цялото време, а дели месеца между София и Рим, където работи в Сената. Аз също не получавам заплата от работата си в Ордена. Преподавам в италианския лицей, изкарвам си парите, с каквото мога. Помагам и административно към църквата", разказа Богдан Паташев за медията ни.

Той приема работата си в посолството като въпрос на убеждения и престиж. С представителите на Ордена се запознава, когато идват да отворят посолството в България през 2004-а година. Свързват се с него чрез общи познати - на база вяра, образование, италиански език. Помага известно време в мисията в Блгария, а след 1-2 години му дават дипломатически паспорт. Днес освен с подпомагане на болници, посолството на Малтийския Орден у нас се занимава с хуманитарни акции и арт проекти. Раздаването на топъл обяд през зимата Паташев определя като „един плах, но вече успешен опит". 

"Мисията на Малтийския орден работи със сдружение „Прегърни ме", които пък от своя страна работят с деца от домовете в София и страната. Опитваме се да намираме за децата и занимания с други професионалисти, включително журналисти. Срещаме ги, децата разговарят с тях за професията, за смисъла от журналистиката, а после започват помежду си да правят изключителни интервюта. Отделно пишат разкази. Тази година за пореден път събрахме групата от 20-ина деца, които ще обиколят основните туристически обекти на България, ще ги заснемат или нарисуват, ще напиша текст, а после заедно ще направим двуезичен гид на български и английски език, като смятам да го разпратим и по всички наши посолства в света", заяви още Паташев. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK