Турският търговец бил убит по сценарий, четирима са задържани

снимка: infomreja.bg, архив

Съвместно със служители на ГД „Криминална полиция” за едно денонощие разследващите стигнаха до извършителите и скоро нападателите са задържани в ареста, съобщиха от МВР

Сигналът за убийството е получен в РУП–Гоце Делчев в 8.50 часа на 7 март. Според съобщението в местността „Студената вода” в землището на с. Борово, община Гоце Делчев, е открито тяло на мъж. Към мястото веднага са насочени полицейски екипи. Установена е самоличността на убития – Орхан Гейлан, на 62 години от Пловдив, турски гражданин със статут на постоянно пребиваващ в България.

Той е открит с многобройни порезни и прободни рани. На мястото на произшествието е намерен товарен автомобил „Рено” с пловдивска регистрация, негова собственост. По случая незабавно е образувано досъдебно производство по чл. 115 от НК. Криминалисти от РУП-Гоце Делчев и ОДМВР-Благоевград веднага се заемат с изясняване на случая.

Иззети са следи, скоро е открито и оръжието на престъплението – армейски нож. В разследването активно се включват и криминалисти от Пловдив и от ГД „Криминална полиция”. В резултат на бързо предприетите действия сценарият на престъпния замисъл бързо е изяснен, а извършителите - установени и задържани.

В хода на работата разследващите проверили бизнеса на убития, който се оказал собственик на фирми за внос и продажба на зеленчуци. Същевременно с това обаче, внасял и контрабандни цигари от Турция и Гърция за България, без или маркирани с чужд акцизен бандерол.

Изяснени са контактите на търговеца - най-често с хора от Пловдив. Един от тях - С.С. /20г./ веднага е обявен за общодържавно издирване и същия ден, на 7 март, при опит да напусне страната през ГКПП-Кулата, е задържан. За други двама – И.Ш./21г./ и Е.К./20г./ допълнително е уточнено, че в деня преди убийството са били с Орхан Гейлан в района на Гоце Делчев.

Днес те са доведени в ОДМВР-Благоевград и в разговорите с тях постепенно е разкрит престъпния сговор за убийството на търговеца. Заедно с още двама пловдивчани – споменатия С.С. и К.Г./24г./ те решили да го подмамят в района на Гоце Делчев под предлог сделка с контрабандни цигари и да го ограбят. За целта С.С. и Е.К. предложили да го срещнат с човек от с. Гърмен – А.П. /29г./, който уж ще му осигури продавач на контрабандни цигари.

Така и станало – на 6 март следобед от Пловдив към Гоце Делчев тръгнали нищо неподозиращия Орхан Гейлан заедно с Е.К. и И.Ш с товарната кола на търговеца. Малко по-рано към Пловдив с друг автомобил се насочили и съмишлениците в престъпната схема С.С. и Г.Г., които пристигнали по-рано и се видели в гоцеделчевското с. Мусомища с присъединения към замисъла  А.П. След пристигането на групата на търговеца, късно вечерта, към 21 часа всички се отправят към пустата местност с обяснението, че точно там ще се извърши сделката.

По думите на задържаните, К.Г. повел кандидат-купувача на нелегалната стока към склад, откъдето щели да натоварят цигарите, напръскал го със сълзотворен спрей и му нанесъл удари с нож. Убитият е пребъркан, отнет е мобилният му телефон и документите, а също и 4000 лв. Скоро всички напуснали мястото на произшествието с автомобил „Мазда”, управляван от С.С.

Всички те са доведени в ОДМВР-Благоевград. Предстои повдигането на обвинения по случая.

 

КОМЕНТАРИ

Тонев10:35 - 13.03.2012
Хахаха топ ченгетата, в града се вихри контрабанда на наркотици за която знаят в Германия, но местният Хорейшио даже не е чул, и някакви тотаджии имало, ама полицията не знае. Все изяви на топ ченгетета от криминална полиция!
Димитър06:44 - 13.03.2012
Браво на полицаите и криминалистите! Смъртна присъда за убийците, дано да я възстановят, защото бай Желю навремето я отмени, явно така са го "посъветвал" Големия брат, но в тази държава по друг начин нещата няма да се оправят!
Аз17:06 - 10.03.2012
Аз не съм община Градъ :), обаче защо трябва да се оплюва нещо положително. Никъде в статията не прочетох името на въпросния Тодев, за да бъде той най-обсъждания в целия случай.
колега15:59 - 10.03.2012
Тонев не е махнат не заблуждавайте читателите . А има ли кадърни ченгета това е друга тема .

FACEBOOK