Турският консул в Бургас забъркан с ДОСТ, Анкара отвърна на удара

Снимка: БГНЕС, архив

Турция поиска България да отзове генералния консул в Истанбул Ангел Ангелов като реципрочна мярка на отзоваването на аташе от турското консулство в Бургас. Това потвърди в ефира на Нова телевизия Илхан Андай, собственик на сайта 24Родопи. Регионалният сайт се позовава на източници от Анкара. 

Вчера дипломатически източник съобщи, че турският дипломат Угур Емироглу, аташе в Генералното консулство на Турция в Бургас, е обявен за персона нон грата от българските власти. Андай отбеляза, че Емироглу е обвиняван от българските власти за религиозна дейност, по-специфично контакти в джамиите на Делиормана до Бургас надолу. 

При Ангелов няма гаф, а реципрочна мярка, изтъкна той. Следва да отбележим, че религията е може би най-консервативният продукт на човешкия живот, така че няма какво ново да каже той, което да подразни нашите служби, разбира се, ако не е изпратен от салафитите, изтъкна той и намекна, че по всяка вероятност той е забъркан с новата партия на Местан - ДОСТ, която ще се учредява.

По думите му около Местан има много мюфтии, които работили по места, за да убедят хората, че верният път е да снемат доверието от ДПС и да го влеят в ДОСТ. Според него има хора, които са напуснали България и са получили повишение в Анкара, давайки за пример генералният консул в Пловдив, който след година и 4-5 месеца служба е заминал за Анкара, което е необичайно. 

Емироглу е един от линията на мюфтиите и имамите, а пловдивският консул говори с депутати и кметове в полза на Местан, каза още Андай. 

Събитията са толкова динамични, че не знам какво може да се случи. Реално погледнато, Местан няма визията да спечели хората, но пък зад него стои Ердоган – твърде сериозен играч, с голям ресурс и подготвени кадри по темата партийно строителство, по темата влияние. През 2011 година Борисов отиде при Ердоган с Касим Дал, но на изборите се провалиха, защото не са работили с хората по места. И затова взеха изселниците под крилото си. И от изселниците идва тази история за списъка от 136 души, които изселническите лидери са подложили на натиск, добави Илхан Андай.

„Изселническите лидери коментират много уверено нещата, като че ли са на служба в Анкара. Те са неправителствена организация. Вероятно е умела психоатака”, коментира още Илхан Андай. По думите му списъкът от 136 души е изготвен от хората на Местан в първите дни на събитията след 17 декември и най-вече на 24 декември, когато той се появи в Кърджали. 

Илхан Андай изтъкна още, че изселническите лидери имат влияние и ще оказват натиск върху 136-те в списъка. /News.bg/

 

КОМЕНТАРИ

wwww09:29 - 27.02.2016
Е,хайде сега? Местан в същност за какво бе свален?! Защото се исказа за сваления руски смолет. А, кой го заболя от това исказване??? Доган. Следователно кой е Доган??? Руски агент това е Доган. Не се ли сещате толкова години този е недосегаем. Сещате ли се фразата му " Аз разпределям порциите в тази държава" . Това е.........
Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK