Тежка вечер за спасителите от отряд Благоевград, закъснял сигнал за бедстваща жена над Рилския манастир коства живота й

Снимка: Infomreja.bg, архив

Снощи бе поредната тежка вечер за спасителите от отряд Благоевград. 

Към 20:40 часа в ПСС е получен сигнал от Районното управление в Рила за бедстваща жена по пътеката от кантон "Тиха Рила" към хижа "Рибни езера".

При слизане от хижата към Рилския манастир група чуждестранни туристи попаднала на възрастна жена в неадекватно състояние. Жената лежала до пътеката, трудно дишала и не могла да говори.

Хората не са могли да й помогнат, а поради липса на сигнал на мобилни оператори в района и неразбиране на българския език, те предали за случилото се чак привечер, когато слезли в град Рила.

В Рилския манастир няма дежурни полицаи след 17 часа след решение на игумена, посочват от отряд Благоевград.

След среща с екип от полицията, който е тръгнал към пострадалата, в 22:50 часа жената е открита, но, за съжаление, вече е била починала.

Вероятната причина е прекаран инсулт. Жената е била на 73 години от Рила.

По данни на местните полицаи тя често обикаляла района, за да бере гъби, чай и боровинки.

В 01.00 часа жената е била предадена в спешния център на Рила. 

В акцията са участвали спасителите: Георги В. Ботев - ръководител, Румен Кантурски, Захари Петров, Георги Илков, Георги Г. Ботев, Петър Карабелски и Илиян Чипев.

От ПСС-Благоевград предупреждават, че районът над Рилския манастир е много опасен за бедстващи хора. Няколко десетки квадратни километра няма покритие от мобилни оператори. Дори и на хижа "Рибни езера", която е кръстопът на няколко възлови туристически маршрута, няма мобилна връзка или радиостанция.

По тази причина сигналите, подавани към спасителите за инциденти в района, винаги се получават с няколко часа закъснение, което намалява шанса за бързо оказване на помощ. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK