Туроператори искат оставката на Ангелкова

Снимка: Infomreja.bg, архив

32 НПО, 97 екскурзоводи и 530 туроператори и агенти подписаха писмото до премиера Бойко Борисов

32 неправителствени организации – на превозвачи, заведения за хранене, за круизи и за алтернативен туризъм, на планинските водачи и на къщите за гости, туристически камари, 530 туроператори и туристически агенции и 97 екскурзоводи застанаха зад искането за оставка на министъра на туризма Николина Ангелкова.

Писмото до премиера Бойко Борисов бе внесено в деловодството на Министерски съвет и на Министерство на туризма днес от Обединение „Бъдеще за туризма“. Искането за нейната оставка за втори път е на дневен ред в рамките на по-малко от месец.

Основният аргумент за нея е липсата на гъвкавост, съдействие, диалог и професионализъм в управлението на икономическия отрасъл “Туризъм”. „В ситуация на световна пандемия Ковид 19, нашият бранш е оставен в режим на оцеляване. Туристическата общност в България не само че не получава навременна подкрепа от ресорния си министър, но е и принудена да спре работа със заповед от 17.03.2020 г. В страната туроператори и турагенти не продават туристически пакети, хотелите затвориха врати, не работят ресторанти и СПА центрове, цялата събитийна индустрия, а транспортните фирми и екскурзоводите останаха в дълга “зимна ваканция”, се казва в писмото до премиера.

Секторът, който осигурява милиарди левове за икономиката на България – за 2020 г. неговият принос за БВП се очакваше да достигне до 18%, има нужда държавата да застане до него и да подаде ръка с бързи и адекватни мерки. Редица европейски страни направиха това, без да нарушат изискванията за сроковете за възстановяване на сумите за неосъществените туристически пътувания, регламентирани от европейска директива (Директива 2015/2302 на Европейския парламент и на Съвета от 25 ноември 2015 г.).

"Изключително закъснялата и спорадична реакция, както и липсата на каквито и да било опити за справяне с икономическата криза в сектор “Туризъм” ни доведоха до убеждението, че министърът на туризма не може да защити поверения му бранш в кризисна ситуация. Вследствие на тези свои действия министър Ангелкова напълно изгуби доверието на туристическия бранш", се казва още в писмото.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK