Хиляди жители и гости на Благоевград „пътуваха във времето“ на 24 май

Снимки: Община Благоевград

Уникален финал на Деня на българската просвета, култура и славянска писменост и Празника на Благоевград остави хиляди жители и гости на града без дъх. Програмата на площад „Георги Измирлиев” пренесе публиката в едно пътуване във времето.

3 D мапинг шоу разказа история, прозвучаха вечни световни хитове. Всичко започна с думите на кмета д-р Атанас Камбитов, който цитира големия български писател Иван Вазов: „И ний сме дали нещо на света!” и отправи поздрав към всички присъстващи по повод двойния празник.

Програмата продължи с невероятен празничен концерт на Камерна опера, които бяха събрали в музикален букет известни произведения. Той започна с изненада към публиката- за първи път бе представена песента, написана специално за Благоевград- „Този град“, написана от Виктория Топалска и музика на директора на операта Петър Радевски.

Гласовете на Ансамбъл „Пирин“ и солистите Теодора Петрова и Борис Тасков, заедно с визуалните ефекти, предадоха една силна чувственост, гордост и емоция на публиката.

Част от музикалната приказка бяха и джаз формация „София“, които върнаха времето назад с хитове на Deep Purple, Led Zeppelin, Queen, Guns N' Roses, ABBA, Rolling Stones и други. Най-награждаваният певец за всички времена в българската музикална история- Миро бе звездата, която излезе на сцената на площад „Георги Измирлиев“, за да извее една от най-нежните песни, станали хит - „Гълъбо”.

Специално за благоевградската публика той изпълни и едни от своите най- емблематични песни „Ще избягам ли от теб“, „Рискувам да те имам“, „Колко ми липсваш“, както и парчета на ФСБ, Мария Нейкова, „Щурците“. Финалът бе за една от най-българските песни по текст на Иван Вазов - „Де е България?“

Последва 5-секундна тъмнина и подобаващ съспенс, илюминации, които дадоха начало на „пътуване във времето“ пред очите на всички зрители. Зданието, се превърна в  средновековни замъци, пейзажи от бъдещето и виртуалната реалност.

Сградата за миг се преобрази в антична крепост със знака на Благоевград, а малко след това на нея се появиха и първите А, Б и В из под перото на Светите братя Кирил и Методий. В същото време, пред очите на всички се появяваха, сякаш от нищото фигури, облаци, лъчи и илюминации, аранжирани с подобаващо количество пиро-ефекти и звуци.

Не това бе края, обаче. След модернистичния спектакъл, небето над Благоевград бе озарено от заря, която остави всички без дъх и допълни съвсем празничното настроение на благоевградчани.

 

С

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK