Баня почита героите!

Снимки: Община Разлог

Венци и цветя поднесоха Красимир Герчев и Магда Първанова

Баня и днес помни и тачи своите достойни и будни чеда, загинали за нея. 14 ноември! За Баня тази дата е ден на мъка и скръб, но ден и на гордост, упование и надежда за нейното възкръсване и свобода. Цялата история на Баня е изтъкана от битките за свобода. При потушаване на въстанието, турските войници палят селото из основи.

Загиват 600 души, но тяхната памет остава жива. Въпреки опожаряването ѝ, село Баня намира и набира сили, да излети нагоре, вземайки от пожарищата си, не пепелта, а огъня, чийто пламък да озарява нейния стремителен ход в бъдното.

В знак на признателност венци и цветя поднесоха кметът на Община Разлог инж. Красимир Герчев, кметът на с. Баня Магда Първанова, общински съветници и признателни граждани.

На събитието присъстваха зам.-кметът по социалните дейности инж. Венцислав Гърменов, учители, общественици и жители на с. Баня.

В програмата посветена на 141 г. от Кресненско-Разложкото въстание-Баненската буна взеха участие самодейци от Народно читалище „Просвета-1908” с. Баня.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK