Прекратиха издирването на втория изгубен турист в Пирин

Снимка: Infomreja.bg

Утре подновяват акцията, намереният е избягал

Спират търсенето на втория изгубен турист в Пирин. Утре акцията на спасителите ще бъде подновена сутринта. Те ще тръгнат от хижа „Беговица“, където тази нощ ще нощуват след повече от 20-часово търсене.

Намерен турист

Днес по-рано следобед бе намерен единият от двамата изчезнали, които снощи са сигнализирани до ПСС-Сандански, че са се изгубили в местността Башлийца.

Лъчезар Забунов е на 75 години. Той е намерен в Мозговишкия чукар, който води към Темно езеро, където има заслон.

След като спасителите, който са накрак от 22 ч. снощи, намерили Лъчезар, той само посочил накъде е тръгнал приятелят му и побягнал. Казал, че няма нужда от помощ. Причината за отказа е липсата на планинска застраховка и това, че след като е подаден сигнал за помощ, трябва да плати разходите по отряда, заел се с издирването на двамата мъже. Мъжът казал, че ще ходи на хижа "Беговица", а от хижата съобщили, че го няма. По-късно се появил и преспал там.

Изгубен турист

Все още не е ясно къде е спътникът на Лъчезар. Вероятно е тръгнал към Беговица. От местни, видели двамата туристи преди два дни, стана ясно, че мъжете  са добре екипирани. Те също така са на зряла възраст около 65-75 години и има опасност за здравето и живота им.

Терен

Теренът, в който се движат и спасителите, и изгубените туристи, е основно гол. Има клек, в който е възможно човек да се изгуби. Вода се намира, но не навсякъде. През нощта температурите падат до 5-6 градуса.

Тръгвайки от Спано поле, мъжете са минали през Конска поляна, а след това и до Мозговишкия чукар, който го дели само Мозговишка порта от Темно езеро. Терентът там е стръмен и скалист.

Игра на котка и мишка

Екипът от спасители е съставен от 9 човека. След 21 часа акцията бе прекратена до подновяването ѝ утре сутрин. От ПСС-Сандански, съобщиха по-рано, че снощи са имали връзка с мъжете след подаване на сигнала, но след това комуникацията била прекъсната, заради изтощена батерия, което предполага, че сигнализиращите сами може да си изключили телефоните си, за да не бъдат проследени чрез джипиес.

Опасностите в планината

Ясно е, дори и за неопитните туристи, че времето в планината, особено над 2000 м надморска височина е променливо – подвластно на бури и дъждове дори през лятото. Слънцето на подобна височина също е опасно – предразполага към обезводняване, изгаряне и колабс. Липсата на храна и вода са предпоставка за допълнителни усложнения в пребиваването в планината, както и липсата на добра екипировка, сред която здрави подходящи планински обувки, спален чувал, яке и др.

Защо спасителите не се откажат?

След като е подаден сигнал за бедстващ турист, ПСС е длъжна да се отзове на сигнала, независимо от отказа на човек от група туристи или двойка туристи в случая.

Ако единият отказва помощ, то другият може да има нужда от такава.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK