Инциденти с туристи, ПСС провежда операция в района на връх Ботев

Снимка: Infomreja.bg, архив

Има и загинал човек

През деня са станали пет инцидента с туристи в района северно от връх Ботев, има и загинал. По три от сигналите се работи в момента, съобщиха от Планинската спасителна служба в Троян.

Мобилизирани са планински спасители от Ловеч, Троян, Карлово, Калофер, защото условията в планината са много сурови.

Две групи туристи са били изгубени в планината в продължение на няколко часа.

Спасителните служби от Ловеч и Троян успяха да локализират и открият групите и вече има хора при тях. Става дума за две различни групи туристи, които са закъсали в планината - едните тръгнали по туристическа пътека Кабела, а другите - по Саракая.

От Планинската спасителна служба казаха за БНТ, че акцията е сложна, все още не е организирано транспортирането на туристите. Нямат информация за сериозно пострадали. Поддържат връзка с близките на бедстващите.

"Хората все още не са транспортирани, защото склонът е заледен и са необходими поне 30 спасители, които да помогнат на пострадалите", обясни за БНТ кметът на община Априлци Тихомир Кукенски.

Последната информация, която имам е от хижаря на хижа "Плевен". В 3 часа аз също бях в самата хижа и видяхме с бинокли и далекогледи как четирима души паднаха в улея. Алармирахме веднага Спасителната служба. Трима от четиримата, които паднаха днес, трябва да бъдат свалени с носилки, а четвъртият ще слезе на ход", разказа Кукенски.

По думите му, вчера също е имало подобен случай, в който човек е полетял надолу по склона. Днес сутринта около 11 часа е имало друг инцидент, при който човек се е пързалял около 500 метра и се е разминал само с охлузвания.

След обяд днес двама туристи, движещи се от заслон Ботев към хижа "Добрила", претърпяват инцидент. Единият се подхлъзва в района на вр. Жълтец и пада по склона в южна посока около 300 м. Малко по-късно е установена смъртта му. Предстои планинските спасители да достигнат до него и да организират транспортирането му, съобщиха от ПСС.

Причината за инцидентите според кмета на Априлци се дължи на заледявания по планинските склонове и когато хората са без екипировка и подготовка се случват такива инциденти.

Причина за всички инциденти отново е подценяване на условията в зимната планина и по-точно снежната обстановка, както и липсата на подходящо оборудване. Пострадалите са били без котки или са използвали неподходящи за условията в момента туристически котки.

ПСС препоръчва на всички да бъдат особено внимателни при движение по заснежените пътеки. Да тръгват рано и правилно да преценяват на метеорологичната обстановка и собствените си сили. /Dnes.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK