Туристи от ТД „Осогово“ – Кюстендил, на разходка из Осоговската планина

Снимки: Личен архив

Посетиха скалното образувание Мацаков камък

За пореден път любителите на планината от туристическо дружество „Осогово“ – Кюстендил, се разходиха в Осоговската планина. Направиха разходка до скалното образувание Мацаков камък в Осогово.

Това място впечатлява с красотата и дивотията си. Панорамната гледка към Кюстендилското поле и планините около него, разкриваща се от гранитната скала, е невероятна.

„Облачното в далечината време така и не ни позволява да зърнем контурите на цялата Лисец планина, но се задоволихме с първенеца й връх Връшник. Специално внимание заслужаваше Осоговския дял, изпъчил се като вулканичен остров в неистов опит да достигне небесното царство. И сякаш прорязва слънцето, чиито рехави лъчи пробиват облаците и гальовно сипят светлина по склоновете й", обявиха със задоволство туристите.

Името на тази скала не е случайно. Думата мацак е от края на 19 век в България, древнославянска и значи здравеняк, силен, широкоплещест. Мацаков камък се състои от три основни масива, като най-високият от тях достига до 50 м. Въпреки ронливите участъци и многото лишеи, скалите са подходящи за класическо традиционно катерене.

„Човек като се изкачи до нея се чувства прекрасно. Това е едно от най- красивите места в Осогово! Искрено ви съветваме да посетите това вълшебно място, съвсем близо до нашия град – била, върхове, могили и речни долини“, споделиха още туристите от ТД „Осогово“ - Кюстендил.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK