Туристи от ТД "Осогово" се включиха в традиционното изкачване на Царев връх

Снимки: ТД "Осогово"

По покана на своите приятели от Крива Паланка, туристите от ТД „Осогово“ - Кюстендил, се включиха в традиционното  изкачване на Царев връх /Султан тепе/ - 2085,4 м.

Той е вторият по височина връх в Осоговската планина и най- високата точка на територията на Република Македония. Осоговската планина е една от най-големите планини по западната ни граница. Около 30 процента от площта й са в българска територия, а около 70 са на територията на Република Македония.

Преходът на туристите започна от изкуственото езеро и първият връх, който покориха бе Калин камен, висок 1817 метра. Въпреки мъглата успяха да се насладят на невероятните гледки, с които Осогово дарява.

На изток в непосредствена близост, се е ширнал масива на Руен. По своите мащаби и форма той много прилича на масива на Царев връх. На хоризонта се извисяват най-високите македонски планини – Якупица, Кораб, Кожух, Шар и туристическия център „Пониква“.

От граничното било най - добре изпъква и примамва връх Таштепе - 1993 м. В кръгозора ясно се очертават билата на: Старопланинските масиви, на Чипровската, Берковската планина, Витоша, върховете Човека и Шапка, високата и обширна снага на Рила, Пирин, Славянка, Беласица и други.

На върха, всеки преживяваше красотата, емоцията, чувството. Туристите се насладиха на гледките, заредиха се с емоционални преживявания, направиха безброй снимки, хапнахме и ... обратно надолу. 

Домакини отново бяха подготвили изненада. Почерпиха с вкусен боб. С приповдигнато настроение, след няколко хорца и песни туристите се запътиха обратно. 

Тръгвайки си, на няколко  пъти се обърнаха, за да запечатят в съзнанието си силуета на красивата Осоговска планина. Посетете я и сами ще се уверите в това!

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK