Туристи от ТД „Осогово“ посетиха „Малкия Пирин“, останаха възхитени от красотата му

Снимки: ТД "Осогово"

Чепън е една от малките и ниски планинки на България, но заради своя карстов състав е известна като „Малкия Пирин”. Огряна от слънцето и гледана отдалеч, тя наистина прилича на именития си събрат. 

 „Именно натам вече за втори път, поради големия интерес поехме туристите от ТД „Осогово“ Кюстендил. След сутрешното кафе в музея на рока се отправихме към Драгоманското блатото - най-голямата естествена карстова влажна зона в България“, разказват туристите.

То е разположено на 701 м н.в. и заема площ от 350 хектара, което е приблизително площта на около 480 футболни игрища. От 1996 г. за възстановяването и опазването на блатото се грижи Сдружението за дива природа „Балкани”.

В него има изградена дървена пътечка и наблюдателници, от които лесно може да се видят различните видове птици. Сред растителните видове се срещат папур, камъш, острица, тръстика.

Сред интересните видове е прешленолистният наводник (Elatine alsinastrum), обикновената мехурка (Urticularia vulgaris - вид насекомоядно растение), хищното плаващо растение без корени алдрованда (Aldrovanda), орхидеи и др.

Най-високата точка на Чепън планина е връх Петровски кръст  (1206м) и се достига за по-малко от два часа. На върха има старинен оброчен кръст, който е дал и днешното му име.

Според легендата той е поставен тук от роднини на драгомански чорбаджия на име Петър, който по турско време е отвлечен и убит на върха от разбойници. 

След кратък отдих туристите се отправиха към следващите  набелязани  обекти от - водопад Котлите и Букоровския манастир. 

Водопадът се намира на река Дракул, която пресича високи отвесни скали и образува 3 пада на водата с обща височина около 20 м. На път за него се минава покрай Букоровския манастир в близост до Туден.

До самия манастир се стига пеша по черен път в полето. Водопадът се намира на около 200 м от манастира в стръмно дере, като се излиза от горната му страна. Слизането до котела под водопада е по много стръмна пътечка сред отвесни скали.

В котела водата е образувала малко езеро. Има и полянка, подходяща за пикници.

Най-важното за Букоровският манастир е, че това е единственият манастир в България и втори в света с пет църкви.

Те са посветени съответно на Св. Георги, на Св. Петка, на Св. св. Кирил и Методий, на Св. Неделя и на Вси Светии. Обителта днес е обновена.

За историята на манастира се знае малко. Петте му църкви са издигнати върху много по-стари храмове на древно оброчище.

Тук е намерен и най-старият календар, откриван в Европа. Бил под формата на костенурка и днес се пази в музей.

Пред църквата има стари кръстове, на които са изписани имена на светци. Запазен е и камъкът, върху който е намерена "костенурката".

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK