Туристи от ТД „Осогово“ – Кюстендил, посетиха Тетевенски и Троянския балкан

Снимки: Личен архив

Насладиха се на величествения Гложенски манастир и на водопада „Скока“

Планирането на екскурзия в планината винаги е тръпка, а мисълта да поемеш по интересен маршрут, където не си бил до сега носи приятни емоции. Този път туристите от ТД „Осогово“ – Кюстендил, се насочиха към планинските била в околностите на Тетевен и Троян.

Преди да стигнат до Тетевен, само на 12 км от града се намира едно райско кътче за почивка и отдих. Над село Гложене величествено се извисява Гложенският манастир. По живописното си разположение манастирът няма равен на себе си.

Разположен е върху високата отвесна скала, по което прилича на приказен замък. От високото се открива очарователна гледка към лъкатушещата долу река Вит.

Легендата разказва за създаването на манастира, станало по време на II-та Българска държава, от руския княз Георгий Глож, който бягал от татарите. С разрешение на цар Иван Асен II князът основава селище – Гложене и построява местния манастир „Свето Преображение“.

Строежът обаче бил нетраен, изчезнала и чудотворната икона на Св. Георги. Местни хора намират иконата на върха и на това място те построят нова света обител – днешния Гложенски манастир „Св. Георги Победоносец“.

Зад манастирските порти Левски също е намирал сърдечен прием, а скривалището му се пази и до днес. В Тетевенския Балкан бушуват водите и на много живописни водопади.

„Тук докъдето поглед стига се виждат нагънати планински масиви, усеща се полъха на красиви гори, ширят се тучни пасища, преплита се птича песен с ромона на бистри планински потоци. По екопътеката “Под пръските на водопада” се насладихме на водопада ”Скока”.

Образуван е на река Козница и е с височина на пада 15 метра. Другият водопад е наречен „Пръскалото” и е по-висок – около 50 метра, но за съжаление беше пресъхнал. По протежението на река Костина, посетихме „Кървавото кладенче”. Наречено е така зловещо, защото именно в него е измита отсечената от турците глава на бележития българин Георги Бенковски“, разказа секретарят на ТД „Осогово“ – Кюстендил, Силвия Михова.

Всеки посетил курортното селце Рибарица пък ще се убеди, че там традициите са още живи: старите воденици продължават да мелят жито, валявиците – да валят пъстрите черги, казаните – да варят прочутата сливова ракия, сръчните домакини да правят вкусни сладка от ароматни горски плодове, животновъдите да приготвят прочутото балканско саламурено сирене, а сръчните ръце на местните майстори-занаятчии да творят красота от вълна и дърво.

„След като се полюбувахте и усетихме магията на Тетевенския балкан, екскурзията ни продължи към самия Тетевен. Разглеждайки града, ние се натъкнахме на множество културни паметници, уникална старобългарска архитектура и непокътнатите от векове наред обичаи и нрави, съхранени в този край.

Възхитен от гледките, разкрили се пред очите му при своето посещение в града, Иван Вазов възкликва: „Ако не бях дошъл в Тетевен и аз щях да бъда чужденец на майка България… Много съм бродил, много съм скитал, но не съм видял по-чуден рай“. Думи достатъчно силни да пронижат сърцето на всеки милеещ за Родината!

След като разгледахме местните забележителности и опитахме тукашните специалитети се отправихме към хижа Васильов, където беше и нашата нощувка. Не пропуснахме и да се изкачим на връх Васильов, най-високият връх от Предбалкана – 1490м надморска височина“, разказват още кюстендилските туристи.

Третият ден екскурзията им е продължила из Троянския край. Това райско кътче е наситено със забележителности. Природата е неповторима, свеж въздух, изобилие от лековити минерални извори, както и съхранени традиции и обичаи. Първото място, към което се насочват туристите е Троянският манастир.

Ограден от красиви гори и живописната река Черни Осъм, които придават на мястото допълнителна привлекателност. Предполага се, че Троянския манастир е възникнал още през 13-14 в. Той е известен с чудотворната си икона „Св. Богородица Троеручица“.

В близост до Троян е разположен един от най-интересните археологически обекти на региона – римския град Состра. Крепостта Состра е римски укрепен военен лагер, изграден в средата на 2-ри век по заповед на император Антонин Пий и използван до края на 5-ти век, когато окончателно е разрушен от хуните.

Крепостта Состра е била на два пъти разрушавана от готите – в средата на 3-ти и през втората половина на 4-ти век, но е била възстановявана след тези готски нашествия. В началото на 5-ти век в района се заселва цивилно население.

Туристът посетил Тетевенския и Троянски Балкан остава впечатлен от тази дивна природна красота. Картините и звуците, които можеш да видиш и чуеш тук са единствени и неповторими. И няма как, след време омаята на тази природна идилия да не те върне отново тук.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK