Белишката "Банкова махала" с най-голямо еко гаро на Сирни Заговезни

Снимки: Личен архив

И тази година жителите на град Белица мериха сили в подготовката на клади - гара, за да спазят вековната традиция за най-голямо "Гаро" на Сирни Заговезни.

Обикновено подготовката трае няколко дни преди „прощалната неделя”, в която се включват най-младите и най-яките момчета. Подготовката е емоционална, преминаваща в трескава надпревара за организиране и натрупване на най-голяма клада от хвойна във всеки квартал.

Запалването на Гарото е свързано с вярванията,че колкото е по-голяма огнената клада,толкова годината ще е по-защитена от градушки и ще бъде плодородна.

Вярванията са свързани и с това, че огънят ще изгони злото и всички хора ще се обичат и ще си помагат през годината. След запалване на огъня, младите мъже прескачат гарото за да са здрави, силни и работоспособени.

В обявения конкурс от Община Белица "Нащо гаро най-големо" в определената от журито кагегория - за най-голямо еко гаро, първото място е за Банковата махала, а второто място остана за квартал "Вотраче".

В категория най-голямо гаро, първото място грабна квартал "Вотраче", а второто място спечели квартал "Долни край".

На Сирни Заговезни по-младите обикалят по-стари роднини и близки – свекър, свекърва, тъст и тъща, кумове, по-възрастни братя и сестри и искат прошка и целуват ръка на домакините, като изричат традиционните думи на прошката: „Прости ми“, а задължителния отговор е „Простено да ти е“. Затова празникът се нарича Прошка.

Преди "гарото" се извършва и обичаят „амкане“: На червен конец се завързва и се спуска от тавана парче бяла халва или варено яйце. Най-възрастният мъж завърта конеца в кръг и всеки член от семейството, главно децата, се опитва да хване халвата или яйцето с уста. Който успее, ще бъде жив и здрав през цялата година.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK