Туристи от Кюстендил на традиционна среща в Сърбия

Снимки: ТД "Осогово" - Кюстендил

С развети национални знамена туристи от България, Сърбия и Македония проведоха своята традиционна среща в курорта Бесна кобила /Сърбия/. В края на всяка година, когато е време за равносметка, на тази среща се изготвят и новите календарни планове на дружествата.

Сутринта около 7 часа автобусът на ТД „Осогово” потегли от Кюстендил, в посока ГКПП „Олтоманци” – Босилеград – Власинско езеро.

Походът в планината Грамада започна на отбивката за село Полом. За близо два часа по черен път, преминаващ и покрай махалите на село Полом, групата достигна подножието на връх Малък Въртоп (1685 м.н.в.), откъдето се разкрива страхотна панорамна гледка към Власинското езеро. След кратка пауза и снимки през красива брезова гора туристите поеха към Власинското езеро.

Целият преход завърши за приблизително 5 часа.
В близост до Власинското езеро се намират още планините Чемерник и Варденик, както и платото Власина.

Езерото е с площ 15 000 квадратни метра и се намира сред девствена, екологично чиста природа. Разположено е на 1215 м.н.в. според местните табели и това го прави най-високото и най-голямото изкуствено езеро в Сърбия.

На втория ден от екскурзията домакините от сръбския град Враня бяха организирали изкачване на връх Бесна кобила (1923 м.н.в.) – първенец не само на сръбската, но и на цялата част от областта Краище.

В похода по стар коларски път до самия връх се включиха много туристи от Крива Паланка, Пробищип, Струмица, Босилеград.

„От билото ни очакваха пленителни гледки към планините Доганица, Дукат, Варденик, Лисинска, Гложка, Грамада, Милевска, Кървав камък, Руй, Сува планина, Осогово, Рила, Пирин, Витоша, Стара планина и др. След обяд на хижата и кратка почивка в Босилеград, доволни и усмихнати всички се завърнаха в красивия роден край. На връщане към България настроението на всички бе приповдигнато от похода и изживяванията през тези два прекрасни дни“, коментира секретарят на ТД „Осогово“, Силвия Михова.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK