Туристи от Кюстендил на обиколка из пещерите Венеца и Магура

Снимки: ТД "Осогово" - Кюстендил

Туристи от Кюстендил направиха обиколка на пещерите Венеца, Магурата, както и на град Видин.

Пещерата Венеца е сред най-красивите в Северозападна България. Открита е през 1970 г. до с. Орешец. Вътрешността на „Венеца“ е покрита с цветни кристали и отлагания, чиито вид се обяснява с липсата на кислород за дълъг период от време.

Пещерата има пет зали, но най-красивите образувания са в третата и четвъртата. В тях има сталактити, сталагмити, сталактони, коралити, синтрови панички, езера, оцветени в кафяво, червено и жълто. Едни от най-интересните са в четвъртата зала – приличат на боздугани от скали – там, където някога е било дъно на древно езеро.

Следващата спирка на туристите бе в пещерата Магурата, намираща се във варовиковата Рабишка могила (461 м надморска височина). Тя е една от най-големите и най-красиви пещери в България. Според геоложки проучвания образуването на пещерата Магура е започнало преди около 15 млн. години.

С внушителни размери впечатлява „Големият сталактон” с височина над 20 м. „Падналият бор” пък е най-големият сталагмит в изследваните български пещери с дължина над 11 м.

Пещерата се използва и за производството на шампанизирано вино, което отлежава при естествени условия, сходни с тези, използвани при производството на френско шампанско. В съседство с пещерата се намира Рабишкото езеро - най-голямото по площ вътрешно езеро в България, с дълбочина 35-40 м.

„В град Видин с представител от тур. дружество направихме бърза, обзорна обиколка на града. Предстоеше ни най – вълнуващата част, срещата с туристите от видинския туристически клуб. В туристическият клуб ни посрещнаха с усмивки, цветя, много настроение и сърдечност. Председателят на клуба на туристите ветерани, Веселин Габерски приветства групата ни. След много танци и веселие направихме последни уточнения за следващия ден.

Вторият ден ни предстоеше разходка в Румъния до град Крайова. По моста, „Нова Европа“,  свързващ Видин и Калафат  се озовахме в Румъния. Крайова ни очарова със смесицата от най-различни стилове – барок, ренесанс, неокласика“, разказа секретарят на ТД „Осогово“ – Кюстендил, Силвия Михова.

Туристите посетиха прекрасния арт музей, който се помещава в изящна сграда с венециански огледала, мраморни стълбища и копринени тапети. Разгледаха Музея на изкуствата, кметството, университета, църквата „Свети Димитър“.

Центърът на Крайова е богато украсен с цветя и фонтани, а на главния площад се намира статуята на румънския национален герой Михай Витязул – обединител на Трансилвания, Молдова и Влашко.

Друга основна атракция на площад Михай Витязул са уникалните за Румъния пеещи фонтани. Посетихме един от най-големите паркове в Европа – паркът Николай Романеску.

В средата му има голямо езеро, захранвано с канали, които минават през целия парк и над които са изградени приказни мостове.

Вечерта туристите се насладиха на крайдунавския парк в град Видин. На територията на парка са разположени театъра, джамията и библиотеката на Пазвантоглу, турската поща, Римската крепостна стена, няколко паметника и други забележителности.

Тритият ден беше също много наситен на изненади и интересни обекти. А ето, вече сме на Божия мост, разказва още Силвия Михова.

Трудно човек може да остане безразличен към цялата величествена картина, която се откроява пред очите му, когато посети Божият мост. Това  е уникална природна забележителност. Каменното чудо е образувано в продължение на много, много години от река Лиляшка, която си е проправяла път през варовиковите скали и е изваяла този впечатляващ феномен.

Мостът се състои от огромни каменни сводове и дебели и мощни колони, оформящи обширни зали, в които навлиза слънчева светлина. Той има височина към 20 метра и е широк около 25 метра. Точно под него се намира един истински лабиринт от малки пещери, чиято общо дължина е 100 метра. 

Чувствата, които се надигат у всеки, когато си там са преклонение и възхищение към уникалните способностите на природата и приказния рай, който е създала тук, на земята.  В миналото Божият мост е представлявал всъщност пещера, но под въздействието на природните сили високите й тавани се срутват частично. 

Мостът е обявен за защитена природна забележителност през 1964 година с цел да се опази непокътнато това невероятно и безценно богатство. Съвсем близо са разкрити останките от древна крепост, простираща се край местността Борованска могила и датираща още от римско време.

Уникално е! Просто те побиват тръпки и изпитваш непознато за ежедневието усещане! Посетете го! Ще се почувствате по-други!

 

КОМЕНТАРИ

Теодор02:42 - 09.03.2021
Сигурен съм, че туристите от Кюстендил са си изкарали много добре. Но заглавието на статията ме обърква. Защо това е новина, която трябва да прочета и какво общо има това че са от Кюстендил с историята?
Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK