Туристи от цялата страна празнуваха Еньовден в Делчево

снимки: infomreja.bg

Живописното село Делчево край Гоце Делчев за поредна година бе домакин на традиционния фестивал на летните тайнства, посветен на християнския празник Еньовден.

За два дни красивото туристическо селце, сгушено в полите на Пирин, се превърна в истински парад на традициите.

Още в събота Делчево се изпълни с десетки любопитни туристи, дошли да преживеят за поредна година магията на Еньовден. С велопоход и рисуване на тикла за децата, както и с приключенска разходка по пътеките около селото за билки започна програмата на летния фестивал.

Млади момичета от ПМГ„Яне Сандански" в Гоце Делчев участваха в приказния ритуал „Мълчана вода” в местността „Вълчова тумба”. Там девойките браха билки и цветя и плетоха еньовски  венци.

Десетки момичета от гимназията в "самодивски" премени се включиха и в традиционното посрещане на слънцето и наричане на билките, които набрани на Еньовден, преди изгрев, са най-лековити и вълшебни.

На мегдана в Делчево, младите кулинари от ПГ по МСС "Пейо Яворов" и от НПГ "Димитър Талев" приготвиха на място магически еньовски специалитети. В своите рецепти те включиха и набраните лековити еньовски билки и цветя.

На площада в селото бе представено и любопитно ревю на облекла с етноелементи, изработени от учениците от НПГ„Димитър Талев", а в музикалната програма участие взеха невероятната неврокопска танцива формация „Неврокопчанкки” и самодейните групи от селата Абланица, Баничан, Корница, НовоЛески, Мусомища. В празничната програма се включиха и самодейци от Благоевград и Студентски ансамбъл към ТУ-София.

Организатор и на тазгодишния летен фестивал в туристическото село Делчево по случай Еньовден бе община Гоце Делчев.

”Тази година празникът бе много красив и пъстър. Догодина пак ще се върнем тук", обещаха десетките гости на селцето.


 

снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

селското14:08 - 24.06.2013
Селското е номер 1 ,ама за тези дето разбират.На гимназията и укавето им са само надувките и надуванията
ПРАВИЛНО14:06 - 24.06.2013
ЗАБЕЛЕЖКИТЕ ПО ОТНОШЕНИЕ НА СТАТИЯТА СА МНОГО УМЕСТНИ.ИНФОМРЕЖА УМИШЛЕНО ПРЕМЪЛЧАВА ЗОЛУМИТЕ НА БОЖИКОВА И МИГДИН ПО ПРИВЛИЧАНЕ НА ДЕЦА ЗА УЧИЛИЩАТА ИМ.КАКВИ ЛИ НЕ МАШИНАЦИИ ПРАВЯТ С ПОМОЩА И НА МЕДИИТЕ САМО ДА СЕ ИЗКАРАТ ВЕЛИКИ.ИЗМЪКНАХА ДЕЦАТА ОТ 1-ВО И 2 -РО ПО НЕЧЕСТЕН НАЧИН А ВСИЧКИ СИ МЪЛЧИТЕ.ЩО НЕ ГИ ЗАПИСВАТ ДЕЦАТА ТАМ ОЩЕ ОТ БЕБЕТА? НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА НИКЪДЕ.
До реалист10:00 - 24.06.2013
Плащайте им за да ви отразяват! Вижте как само отразиха учениците от НПГ ,,Димитър Талев" дето се представиха с две торби канап.Ха ха ха .Плати-клати и интереса клати феса е в пълна сила за инфомрежа.
Реалност09:57 - 24.06.2013
За пореден път журналистите от Инфомрежа показвате зависимост.Личи Ви колко сте зависими от собствените си интереси и облаги.Къде бе,уважаеми журналисти видяхте ученици от НПГ с приготвени ястия? Къде бе,уважаеми журналисти видяхте учениците от НПГ? Над всички отново бяха учениците и учителите от ПГ по МСС ,,П.К.Яворов".Нямате от тях далавера и затова не ги отразявате.Жалки сте!!! Поне запазете честта си като пишете истината.

FACEBOOK