Туристи от Австралия се учиха да плетат и тъкат в Абланица, насладиха се на вкусните местни гозби

Снимки: Личен архив

Истински пример за успешен селски туризъм с вкусна местна храна, приготвена от продукти отгледани в градината, с местни традици, представени от жени от няколко поколения, с фолкор, който разиграва сърцето и краката, както и с отношение към туриста като към желан гост, показаха за пореден път пред група туристи в хаджидимовското село Абланица. 

В атрактивния тур участваха 83-годишната баба Мирема Ибишева, нейната дъщеря Недредка Панева, внучката й Ширин Панева, която е студентка по медицина, мъжката фолклорна група при местното читалище и прекрасния местен лидер и организатор Зейнеп Имамова – библиотекар. Именно Зейнеп Имамова организира посрещането на туристите, които бяха от различни краища на Австралия и които в Абланица се почувстваха истински щастливи.

Преди хаджидимовското село групата посети красивия град Мелник, а след това и гърменските туристически села Лещен и Ковачевица. В Абланица обаче чужденците признаха, че са почувствали със сърцата си българското, че са преживели неповторими емоции, които отнесоха със себе си заедно със спомена от насладата за невероятната българска група и топлото гостоприемство.

Песните и сърцатата музика на фолклорната мъжка група на Абланица пък накара всички да се хванат на хорото. Австралийците освен че много харесаха вкусните местни ястия, с които ги нагостиха домакините, останаха очаровани и от двата вида баклава на Зейнеп Имамова, от които гостите си похапнаха с нескрито удоволствие.

В Абланица те видяха още как се тъче, как се плетат шарени чорапи и красиви дантели /пъпки - по абланишки/ от сръчните ръце на Фатме Газиева. Красивата студентка по медицина Ширин Панева пък им показа част от сватбения ритуал с украсяването на лицето на булката и сватбените дрехи и чеиз. Като на истинска сватба Ширин поведе хорото, на което се хванаха и домакините, и всички гости.

Уникалното в събитието в Абланица бе, че в него участие взеха три поколения от една фамилия - баба, майка и внучка, които показаха на австралийските туристи съхранените традиции и сръчността на абланишката жена.

Така 83-годишната баба Мирена Ибишева показа на чужденците майсторлъка при плетенето на шарените чорапи, а нейната дъщеря Недредка Панева с финес изписа лицето на булката с многоцветни пайети, като в ролята на булката застана внучката на баба Мирема и дъщеря на Недредка – Ширин Панева.

„Ние от екипа на Бизнес инкубатора в Гоце Делчев сме изключително щастливи от тези положителни резултати, особено в Абланица, които са плод на дългогодишния ни труд в обучението на местни хора от различни населени места за промотиране на регион Гоце Делчев като специална туристическа дестинация", сподели за ИНФОМРЕЖА директорът на Бизнес инкубатор - Гоце Делчев, Росица Джамбазова.

 

КОМЕНТАРИ

Урхи23:22 - 17.07.2018
Вмирисаниците на селото. .. с Австралийски пишки
Пендел Ага23:18 - 17.07.2018
Едно време ебах поповете по Абланица после ходжите... там духовниците духат
Alim Aga02:52 - 11.07.2018
Bravo stavatneka da opitat i ot pomasksta sladost da berat tyutyyn i da poigrayat na tumbata a AKP iskat da otidat i v Ribnovo tam Agetata sahte gi im pokajat Motovilki .... İ sahte im slojst taketa....PaK drugoto sahte si foide...
Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK