Селото, в което се срещат бъдещето и миналото

Снимки: ПП "Беласица"

Село Габрене е едно от китните села, разположени в подножието на Природен парк „Беласица“. Това е селото, откъдето започва България и Европейският съюз, както обичат да казват неговите жители, но е и селото, където правят среща бъдеще и минало.

Тук всеки посетител може да научи повече за живота преди желязната завеса и да се докосне до традициите, „разказани“ от историко-етнографската сбирка към Народно читалище „Просвета -1928“.

Тук ще ви посветят във фолклора, ще тъчете, предете и навивате прежда, ще се научите да приготвяте вкусни местни ястия, а помежду другото можете да научите и по някоя оризарска песен.

Преди дни учениците от Професионална гимназия по икономика и туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“, град Петрич, посетиха село Габрене. Те бяха посрещнати от жените в селото, които освен че показаха сръчност, разказаха за тънкостите в женското ръкоделие.

Събитието се превърна в среща на поколенията, в среща на бъдещето и миналото. Това бе възможност да се засили приемствеността в обичаите и приготвянето на гозбите, които не могат да бъдат научени на друго място. Някои от приготвените ястия са характерни само за с. Габрене и се правят и пазят като традиция само тук.

Инициативата е част от проект "Чиста природа днес – здраве и пълноценен отдих утре“ на „ПГИТ „Проф. д-р А.Златаров“ - Петрич, който се реализира в партньорство с Дирекция на Природен парк „Беласица“ към Изпълнителна агенция по горите.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK