Турция спечели битката за "Фолксваген"

Източник: NOVA

Новият завод ще произвежда 300 000 автомобила годишно

"Фолксваген" е регистрирала подразделение в Турция, съобщава money.bg, позовавайки се на "Блумбърг". Това е показала проверка на търговския регистър на южната ни съседка.

Компанията е с адрес в град Маниса, който е близо до Измир и оглежданото място в Турция за нов завод.

Volkswagen Turkey Otomotiv Sanayi ve Ticaret AS ще създава дизайн, ще произвежда и сглабя автомобили, пише още в съобщението. Компанията има капитал от 943,5 милиона лири, или $164 милиона.

От това може да се заключи, че България окончателно губи битката за новия завод на германския производител.

Преди дни германският вестник "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" съобщи, че Надзорният съвет на концерна вече е одобрил инвестицията, като се очаква договорът да бъде подписан съвсем скоро.

Новият завод ще произвежда 300 000 автомобила годишно. За целта ще бъдат разкрити близо 4 000 нови работни места. Строежът ще започне през 2020 г., а се планира производството да стартира през 2022 г. Инвестицията на германския концерн ще е на стойност от близо 1 милиард евро.

Заводът ще произвежда моделите Volkswagen Passat и Skoda Superb за износ в Източна Европа. Между 80 и 90% от производството ще се експортират към разрастващите се пазари на Източна Европа и Русия. Останалата част от производството ще се продава в Турция.

Общият брой на фабриките на "Фолксваген" заедно с новия завод в Турция ще нарасне до 123. Акциите на Dogus Otomotiv, дилър на "Фолксваген" в страната, се покачиха с 4,1% след новината.

България, която беше основен кандидат за новия завод, ще обърне вниманието си към южнокорейската "Хюндай". /News.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK