България и Сърбия ще работят за улесняване на връзките между бизнеса и хората

Снимка: МВнР

Акцент в разговорите бе и българското национално малцинство в Сърбия

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и министърът на външните работи на Република Сърбия Никола Селакович се договориха двете страни да работят активно за още по-добри връзки между бизнеса и хората чрез подобряване на инфраструктурата, съвместни проекти и откровен и прагматичен диалог на всички равнища.

„Свързани сме от векове, имаме близки и прагматични отношения. Успяваме да реализираме важни инфраструктурни проекти, които са важни за целия регион. Фактът, че дори във времена на КОВИД-19 успяваме да запазим динамиката на отношенията, показва колко е искрено нашето приятелство“, заяви министър Захариева, която прие Никола Селакович на първо официално посещение у нас.

Двамата министри споделиха мнението, че добрият политически диалог е добра основа и стимул за развитие на сътрудничеството. Те очертаха туризма като един от най-перспективните сектори, като увеличаването на броя на посещенията от двете страни на границата през последните години предполага осигуряване на добра инфраструктура. Завършването на магистралата от София до границата със Сърбия до края на годината, както и откриването на нови ГКПП ще са ключови в това отношение.

Министрите Захариева и Селакович се договориха двете страни да активизират работата по изграждане на още един ГКПП на север от Стара планина. За улесняване на контактите между гражданите и бизнеса Екатерина Захариева подчерта и необходимостта от продължаване на добрите практики, изградени между София и Белград в началото на пандемията, с осигуряване на зелени коридори за товарния транспорт и бърз граничен контрол.

Тя припомни взаимната помощ, която са си оказали двете страни, като изтъкна, че България е успяла да осигури висококачествени защитни облекла за лекари в съседната държава, а Сърбия е съдействала на българските граждани да преминат през територията й и да стигнат до домовете си.

България ще продължи за подпомага Сърбия, включително по линия на официалната си помощ за развитие, увери министър Захариева. През последните четири години страната ни е предоставила по ОПР 2,5 милиона лева за различни проекти в Сърбия. За тази година е предвидено безвъзмездно финансиране  с около 435 000 лева на 8 проекта.

Акцент в разговорите бе и българското национално малцинство в Сърбия.

„Българското национално малцинство наистина е мост и стимул за нашите отношения“, заяви Екатерина Захариева. Тя подчерта необходимостта сънародниците ни от Западните покрайнини да имат пълен достъп и условия чрез осигуряване на учебници за изучаване на майчиния си език. Никола Селакович увери, че Сърбия прави всичко възможно и ще работи за максимална защита на правата на българското национално малцинство. „Заинтересовани сме да си сътрудничим във всички аспекти по отношение на статута на българското национално малцинство“, каза той.

Двамата министри се договориха двете страни в оперативен порядък да осъществяват връзка за решаване на всички възникнали въпроси, свързани със сънародниците ни в Сърбия.

Селакович благодари на Екатерина Захариева за последователната българска подкрепа по пътя на Сърбия към Европейския съюз. „Подкрепата ни ще продължи. Тя се доказа и по време на нашето европейско председателство с отварянето на нови преговорни глави. Имаме желание да споделяме опита си“, каза българският външен министър.

Захариева и Селакович се договориха и да бъдат активизирани контактите между България и Сърбия на институционално ниво, като бъдат организирани и политически консултации между двете министерства на външните работи, каквито не е имало от 2015 г.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK