Преговаряме с Турция за съвместна охрана на въздушното ни пространство

Красимир Каракачанов, снимка: Infomreja.bg, архив

Министерството на отбраната води преговори с Турция за съвместна охрана на българското въздушно пространство. Това става ясно от доклада за състоянието на въоръжените сили, одобрен от правителството и внесен за обсъждане в Народното събрание.

Съвместната охрана ще е в рамките на НАТО. Схемата предвижда при полети на руски самолети близо до въздушното пространство на някоя от страните от Алианса да се вдигат дежурни изтребители само от една от държавите. Така се пестят гориво и полетни часове.

България е подписала двустранни споразумения за презгранични операции за охрана на въздушното пространство с Гърция през ноември 2010 г. и с Румъния през октомври 2011 г., уточняват от Министерството на отбраната.

Споразумението между България и Гърция за презгранични операции по Air Policing е подписано на 1 ноември 2010 г. и е ратифицирано от Народното събрание на 10 февруари 2011.

Споразумение между България и Румъния за презгранични операции по Air Policing е подписано на 12 октомври 2011 г. и е ратифицирано от Народното събрание на 16 февруари 2012 г.

По същия модел на сътрудничество се работи по проект за двустранно споразумение между България и Турция за презгранични операции по охрана на въздушното пространство на Алианса, посочват от Министерството на отбраната.

България е принудена да използва тази схема, защото наличните изтребители МиГ 29 не са достатъчни и има недостиг на горива. Съществува реална опасност през тази година Военно въздушните ни сили да не успеят за изпълнят задачите си по охрана на въздушното пространство на България, а оттам и на НАТО, се казва в доклада, който преди две седмици бе одобрен от Министерския съвет.

Дебат за това ще позволим ли Турция да охранява небето ни имаше и през февруари 2016 г., когато с промени в Закона за отбраната и въоръжените сили парламентът одобри съюзнически въоръжени сили да могат да охраняват небето ни.

В доклада за състоянието на въоръжените сили отново се отбелязва незавидното състояние на авиацията ни, както и това, че небето ни е пазено от съюзнически сили. По отношение на новите изтребители се казва, че е предвидено придобиването на 16 бойни самолета на два етапа.

За първия етап е предвидено придобиването на 8 или 9 бойни самолета в рамките на 1,5 млрд. лева. Заради лошото състояние на техниката военните дори не са успели за проведат всички учения през миналата година. /Dnes.dir.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK