Два дни на грандиозен сюнет в Рибново се вееха знамената на България, ЕС и Турция

Снимка: Infomreja.bg

Повече от 70 момченца обрязаха днес на грандиозен сюнет в Рибново, спонсориран от голямата община в турската област Бурса - Осман Гази.

Жителите на цялото село Рибново още в петък след обяд устроиха завидно празнично посрещане на гостите спонсори от Турция, които пристигнаха в селото с техните духовни лица и управата на турската община.

Представители на общинската администрация в Гърмен заедно с кмета Минка Капитанова също взеха участие в голямото събитие в Рибново, за което местните и гостите ще говорят дълго.

Главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи, Районният мюфтия Айдън Мохамед, както и ходжи и имами от цялата област присъстваха също на празничното честване на нощта на Мирадж, сюнета и общите молитви на площада на двудневните тържества в Рибново. Те бяха проведени заедно с цялото население и многото гости, които също масово се включиха в честването на нощта на Мирадж в Рибново.

Децата бяха обрязани от лекар сюнетчия. Той бе част от голямата турска делегация, която снощи бе посрещната от жителите на селото на площада. Празникът в Рибново по повод сюнета стана възможен със съдействието на кмета на община Осман Гази, Мустафа Дюндар. 

Запознати обясниха, че по традиция всяка година турската община спонсорира щедро сюнет в различни български общини с преобладаващо мюсюлманско население, като тази година спонсорите са избрали Рибново.

Освен многото хора от региона, в Рибново по случай сюнета пристигнаха и много български изселници в Турция, които почетоха празника и се видяха със свои близки и роднини.

След ритуалното обрязване на 70-те малчугани, които с този почти задължителен ритуал се считат, че вече са истински мюсюлмани.

След приключването на обрязването празникът в Рибново продължи до късно днес с мазни борби, музика и всенародно веселие. Турската община Осман Гази нахрани цялото множество, дошло отвсякъде за сюнета в гърменското село с курбанско месо, халва, безалкохолни напитки и други.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Башев16:00 - 18.04.2018
Помак съм и за бе миндил. Не се кисели... Окъпите са малко,мирисате на мърша и вие и помакините. Човек и да иска да ва ебе, му са повръща от смрад... 500 години баба ти да еба аз...
Pomak21:38 - 16.04.2018
До Башев, бабите ти са го "яли" 500 години не се кисели
Башев16:49 - 16.04.2018
Тъпи помаци! Яжте ми кура!
Реджеп21:51 - 15.04.2018
МашАллах на Рибанци!

FACEBOOK