Радиоактивен облак е преминал над България. Няма замърсяване на въздуха

Снимка: news.bg

Във връзка с тиражираната днес информация, че радиоактивен облак с рутений 106 е преминал над България, пресцентърът на МОСВ съобщава, че в периода 29 септември – 4 октомври 2017 г. в аереозолните проби от стационарните мониторингови пунктове от Националната система за мониторинг на околната среда (НСМОС) на Министерството на околната среда и водите е измерена специфична активност на техногенния радионуклид рутений-106. Данните от шестте пункта в Бухово, с. Яна, Бургас, Враца, Плевен и Монтана са били своевременно публикувани на страницата на Изпълнителната агенция по околната среда и водите (ИАОС) в раздел „Атмосферна радиоактивност“.

Експертите са  уточнили, че измерените стойности са значително по-ниски от допустимата средногодишна специфична активност за  рутений  –  106, която е 1900 mBq/m3 съгласно Наредбата за основните норми за радиационна защита.

На 6 октомври т. г. Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) е обяснила, че в няколко европейски държави, между които и България, през последните дни са регистрирани следи от рутений-106 в атмосферния въздух.

 

КОМЕНТАРИ

Ядосан11:51 - 21.11.2017
Предполагам, че не вие сте виновни за ЛЪЖАТА, която разпространявате. Тя се тиражира и повтаря от органите, които би трябвало да следят нивата на радиоактивност в страната и да предупреждават населението, но съзнателно я прикриват!! Истината е, че в много страни от Европа концентрациите на рутений-106 са били десетки пъти над допустимите норми!! За сравнение, въз основа на потвърдените данни от Европа, получени от МААЕ, в началото на октомври концентрацията на рутений-106 в Румъния е била 145 000 μBq/m3 (76 пъти!!), в Италия 54 300 μBq/m3, в Украйна 40 000 μBq/m3, Словения 37 000 μBq/m3, Полша 9 930 μBq/m3 и други. Как е възможно в Румъния концентрацията да е била 76 пъти над нормата, а в България всичко да е било нормално?? Пак прикриват истината, точно както по време на катастрофата в Чернобил през 1986 г.!!! Само че тогава оправданието беше комунистическата власт, а сега кой е виновен за поредната чудовищна лъжа???
Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK