Исторически обрат - Байдън поведе на Тръмп в републиканска Джорджия

Снимка: ЕПА

Остават още няколко хиляди гласа непреброени

Епохална битка за Джорджия на президентските избори между лидера Доналд Тръмп и кандидата на демократите Джо Байдън, съобщават медии.

Байдън поведе на Доналд Тръмп. Остават още няколко хиляди гласа непреброени. Повечето бюлетини са от окръзи със силно присъствие на демократите.

Демократът е получил 2 449 371 гласа (49.4%), а Тръмп - 2 448 454 (49,4%). Байдън води с малко под 1000 гласа.

CBS News съобщава, че двата окръга с най-много непреброени бюлетини са Гуинет (4800 гласа) и Клейтън (4355). В 02,00 часа през нощта някои окръзи спряха броенето на бюлетините, но в Клейтън продължиха.

Клейтън е част от дома на починалия политически лидер и дългогодишен граждански активист Джон Луис. В окръга Байдън бие Тръмп с 85% срещу 14 на сто. Именно Клейтън, представлявал гражданския активист, помогна на Байдън да изпревари американския лидер.

Властите в Клейтън съобщиха пред Си Ен Ен около 01,27 часа местно време, че има още около 3500 бюлетини от 30 000.

Вчера американският лидер имаше преднина от около 18 000 гласа.

Вероятно някоя от страните ще поиска повторно преброяване, тъй като се очаква битката да завърши с фотофиниш.

Джорджия не е печелен от кандидат за президент на САЩ от Демократическата партия от 1992 г., когато триумфира Бил Клинтън.

Байдън води с 264 електорални гласа (включително Аризона) срещу 214 гласа в Избирателната колегия при необходими 270 за победа на едни от най-оспорваните президентски избори в историята на САЩ. В сряда бившият вицепрезидент постигна ключови победи в Мичиган и Уисконсин, а Тръмп само взе един глас в Мейн. Все още не е обявен победител, но почти е 100% сигурно, че американският лидер печели Аляска и общо събира 217 гласа.

Ако бъде потвърдено, че Байдън печели в Джорджия, той е победителят на изборите, ако се включи Аризона. Така той ще прибави още 16 гласа и с тях ще събере 280 електорални гласа. 

В сряда АП обяви, че Бадън печели в Аризона. Въпреки това броенето на бюлетините продължава и Тръмп изостава само с 47 052 гласа (повечето непреброени бюлетини са в окръг Марикопа, където демократите имат силно присъствие. Там Байдън води с над 70 000 гласа). Други медии все още не са обявили Аризона за демократа, тъй като разликата е малка. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK