Туците в Гоце Делчев 24% , Гърмен с най-много роми

снимки: infomreja.bg

24% от жителите на община Гоце Делчев се смятат за турци, сочат резултатите от преброяването, изнесени от Националния статистически институт. Най-вероятно като турци са се записали, освен жителите на така наречения турски ромски квартал в града, но и живеещите в двата ромски квартала в с. Мусомища.

Запознати коментират, че сред самоопределилите се като турци има и доста българомохамедански семейства. Ромите в Пиринско пък са най-много в община Гърмен с 12,4 %. Този резултат вероятно идва от непрекъснато прииждащите от цялата страна мургави братя, които се заселват в ромския квартал "Кремиковци" в село Хвостяне и в село Дъбница. Македонци по произход са се писали 814 души в Благоевградска област, като 258 от тях са посочили за майчин език българския, а  останалите 544 души-македонския.

Справката на Нанционалния статистически институт сочи, че най- голямото етническо малцинство в региона е турското- с 16 774 жители. От тях само 6 065 са посочили за майчин език турски, а 40 са посочили за майчин език ромския.
 

КОМЕНТАРИ

Стоян00:11 - 28.09.2011
Защооооо, защо покрай най - красивият край, кой ще спре кражбите?
Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK