Туба от Щатите и български роял-столетник в Кюстендил

снимка: Цена Желязкова, infomreja.bg

Над петдесет са участниците в третата музикална академия за камерна музика, която се провежда в момента в Кюстендил. От 17 май до 6 юни американски и български студенти и ученици работят под ръководството на преподаватели от Държавната Музикална академия, университета в Илинойс, Американския университет в Благоевград, Корпуса на мира и други институции. Основен организатор е кюстендилското читалище „Братство”.

Младите музиканти свирят на цигулки, китари, виоли, пиано. Сред духовите инструменти любопитни са еуфониумите, известни повече като туби. В голямата зала на читалище „Братство” активно участие в репетициите взема наскоро реставрираният роял, който е с възраст повече от век.

Единствена по рода си на Балканите, академията вече става традиция. Тази година е третото й поредно издание. Освен ежедневните репетиции, студентите ще изнесат няколко концерта. Два от тях – първият и последният – са в Кюстендил. Финалният ще започне в 18 ч. на първи юни, в голямата зала на читалище Братство. Още четири пъти ще имаме възможност да чуем и видим върху какво работят участниците. Академията вече бе представена в Благоевград, концертът в Перник е тази вечер от 18 ч. в двореца на културата, в Гоце Делчев ще бъде на 31 май от 18ч. в дома на културата, а в столицата - на 29 май от 11:30 ч. в залата на СБК.

Младите хора имат възможност да видят и разберат повече за Кюстендил и България – от музейните експозици, през участие в тържествата по случай 24 май, до ежедневното общуване с местните участници и доброволци в академията. Ще се разходят до Рилския манастир и рилските езера, Копривщица и Созопол. ­­­­­­

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa