Тръмп ще отговаря пред историята за изтеглянето на САЩ от Парижкото споразумение

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Френският президент Еманюел Макрон натърти на американския си колега Доналд Тръмп, че носи отговорност пред историята във връзка с решението си да изтегли САЩ от Парижкото споразумение за климата, съобщава "Франс прес".

Днес в Париж се провежда среща на високо равнище за климата по повод втората годишнина от сключването на споразумението, в която ще участва и българският президент Румен Радев.

"Съжалявам, че го казвам, но смятам, че това е голяма отговорност пред историята, и съм почти сигурен, че моят приятел, президентът Тръмп, ще си промени мнението през следващите месеци или години", коментира френският държавен глава.

Според Макрон е "извънредно агресивно човек сам да вземе решение" за оттегляне от Парижкото споразумение, сключено от практически всички държави по света през 2015 г.

Макрон подчерта историческия характер на борбата срещу затоплянето на климата.

"Ако решим да бездействаме и да не променим начина, по който произвеждаме, по който инвестираме, ще бъдем отговорни за милиарди жертви. Не искам да бъда лидер, който ще изпадне в подобна ситуация, затова да действаме сега", настоя той.

Макрон иска да бъде начело на световната борба за климата, като на днешната среща в Париж ще се опита да ускори недостатъчното финансиране на борбата с климатичните промени.

Според Тръмп Парижкото споразумение е твърде несправедливо от гледна точка на икономическите интереси на САЩ.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK