Нета от Израел е победителката в „Евровизия“, България е на 14-о място

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Песента на Израел "Тоу" в изпълнение на Нета Барзилай спечели конкурса на "Евровизия", чийто финал се проведе снощи в Лисабон. На второ място се класира Кипър, а на трето - Австрия.

България зае 14 място сред финалистите.

"Благодаря, че избрахте различното! Благодаря, че приехте различията ни! Обичам страната си, следващия път ще се видим в Йерусалим!" - възкликна победителката Нета, която с визията и с представянето си разчупи канона на традиционните представи за участниците в подобни конкурси.

Тя обаче е твърде далеч от вокалното изящество на победителя от миналата година Салвадор Собрал. Собрал, който се завърна на сцената след сърдечна трансплантация, беше посрещнат с бурни аплодисменти от интернационалната публика в залата.

За изпълнението на песента "Amar Pelos Dois", която му донесе миналогодишния триумф, той покани на сцената бразилската музикална легенда Гаетано Валосо, с когото заедно изпяха затрогващата балада. По думите на Собрал, най-хубавото нещо след победата му в конкурса, е именно това, че тя го е срещнала с Валосо. Бразилецът е носител на "Грами".

Тазгодишният победител Израел събра общо 529 точки от вота на публиката и националните журита, Кипър - 436, Австрия - 342. На четвърто място е Германия с 340 точки, на пето - Италия с 308. България е със 166 точки.

Шоуто беше съпроводено с неочакван инцидент - неизвестен мъж се появи на сцената и измъкна микрофона от ръцете на британската участничка Сюзън Мери Корк с псевдоним SuRie.

В опит да прекъсне изпълнението й, той изкрещя, но за броени секунди беше хванат и изведен от охранителите. SuRie запази присъствие на духа и завърши песента си.

Организаторите на конкурса от EBU й предложиха да я изпълни отново, но тя отказа, като поясни, че се гордее с изпълнението си и не намира причини да повтаря песента. /News.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK