АФП: ЕС и Турция си говорят, но без резултати

Снимка: МС

По време на срещата на върха ЕС - Турция в България, която приключи без конкретен напредък, президентът на Турция Реджеп Ердоган изрази желание за съживяване на присъединителния процес на своята страна към ЕС, който обаче припомни сериозните различия с Анкара по редица „горещи“ теми.

„Ние оставаме кандидати за присъединяване към ЕС и желаем да напреднем по-бързо в тази посока“, подчерта турският държавен глава след работна вечеря с председателите на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и на Европейския съвет Доналд Туск, организирана във Варна от българското председателство на ЕС. Ердоган посочи доброто сътрудничество между Анкара и 28-те страни по отношение на имиграцията и борбата срещу тероризма, заявявайки, че се надява двете страни да са излезли от „един много труден период“.

Много облаци продължават обаче да помрачават отношенията между Анкара и Брюксел, като се започне от ерозията на правовата държава в Турция след неуспелия опит за преврат през юли 2016, и се стигне до спорната военна намеса на Анкара срещу кюрдски групировки в северната част на Сирия, минавайки през разногласията с Гърция и Кипър. По отношение на конкретни решения, днес не сме постигнали никакъв компромис, изтъкна Туск, подчертавайки, че единствено напредъкът по тези въпроси ще позволи да се подобрят отношенията между ЕС и Турция, включително и процесът на присъединяване.

Юнкер изрази желание за отменяне на извънредното положение, въведено от Анкара, както и „нов подход що се отнася до лишаването от свобода на журналисти“ в Турция.

„Ние трябва да продължим диалога при тези наистина трудни обстоятелства“, посочи Туск. Ердоган заяви преди срещата, че присъединяването към ЕС остава за Турция стратегическа цел, но процесът е замрял от няколко месеца. Анкара поиска бързо премахване на визовия режим за нейни граждани, желаещи да пътуват в ЕС. Българският премиер Бойко Борисов, който бе домакин на срещата и чиято страна, съседна на Турция, за пръв път поема председателството на ЕС, изрази задоволство от връщането на партньорите „на масата за преговори“.

„Мисля, че ще имаме и друга среща до края на българското председателство през юни“, заяви той. Никоя страна няма интерес да проваля преговорите. За Турция ЕС остава ценен търговски партньор, а Брюксел има нужда от Анкара, за да овладее мигрантския поток. „ЕС е стратегически партньор за Турция, и би било грешка да се изолира Турция от ЕС“, подчерта Ердоган.

Напрежението нарасна с една степен миналата седмица, когато европейските ръководители осъдиха „повтарящите се незаконни действия“ на Турция в Егейско море и източната част на Средиземно море в ущърб на Гърция и Кипър, след няколко инцидента. Турция определи като „неприемливи“ изявленията на ЕС и едновременно с това изрази своя гняв от европейските критики за нейната офанзива срещу кюрдските милиции „Сили за защита на народа“ в района на Африн, северозападна Сирия.

Един от приоритетите на страните членове на ЕС е да се уверят, че Анкара ще продължи да прилага споразумението за мигрантите, което бе сключено през март 2016 г. срещу финансова помощ и позволи да се намали с 97% според Юнкер, потока към Европа. Ердоган обаче за пореден път изрази недоволството си от „забавянията“ в изплащането на сумата от три милиарда евро, към която трябва да се прибавят и други три милиарда. Юнкер припомни, че изплащането на допълнителните траншове е при условие конкретни резултати.

И макар Анкара да увеличава сигналите, които дава за подобряване на отношенията с някои европейски страни като Германия, освобождавайки журналисти от затвора, ЕС продължава да се безпокои за чистките в Турция след неуспелия пуч. Повече от 55 000 души, сред които опозиционери и журналисти, бяха хвърлени в затвора, а над 160 000 – уволнени. Удължаването на срока на извънредното положение, което действа в Турция от юли 2016 г. е довело до тежки нарушения на човешките права на стотици хиляди хора, алармира доклад на ООН от миналата седмица.

По време на посещението на Ердоган в Париж през януари, френският президент Еманюел Макрон спомена идеята за „партньорство“ между ЕС и Турция, ако няма присъединяване. /АФП, БГНЕС

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK