Управниците на Сатовча с идея за провеждане на референдум за общинско ВиК дружество

Снимка: Infomreja.bg, архив

Че ще стои на дневен ред и през 2018 година идеята за организиране и провеждане на местен референдум за обособяване на ВиК дружество в община Сатовча е видно от представения пред Общинския съвет от кмета Арбен Мименов годишен отчет за изпълнението на Програмата за управление на общината за периода 2015-2019 г.

Точката е залегнала в отчета с обяснението, че и през настоящата година ще продължат проучванията относно нормативната уредба и законовите възможности за обособяването на общинско водно дружество в Сатовча с цел премахване режима на питейната вода и подобряване на водоподаването на територията на общината.

След учредяването на Асоциацията по ВиК за регион Благоевград, в която членува и Сатовча, общинската администрация като институция не може самостоятелно да кандидатства като бенефициент за финансиране от европейските фондове. Такова право имат само ВиК дружествата и асоциациите.

"Съгласно Закона за водите, Асоциацията отговаря за управлението, планирането и изграждането на ВиК системи и съоръжения – публична държавна и публична общинска собственост и за избора и контрола върху ВиК оператора. И предвид това, че община Кресна все още не е член на Асоциацията и към отчетния период не е изяснен статутът й, не сме предприели необходимите действия по иницииране на местен референдум за обособяване на общинско ВиК дружество в община Сатовча", е обяснението на кмета Арбен Мименов по казуса, който продължава да стои на дневен ред.

 

КОМЕНТАРИ

Коментарите са забранени за тази статия.

FACEBOOK