Издават заповед за инфектирана зона след чумата по свинете в Невестинско, огнище и в ДГС - Симитли

Снимка: Личен архив

От 13 диви свине, 2 са с положителна проба на АЧС

Предстои издаване на заповед за инфектирана зона от директора на БАБХ и заповед за ограничаване на дейностите в горските територии, попадащи в зоната, където беше установено ново огнище на чума при диви свине. Това обявиха от ЮЗДП, след като стана ясно, че две от отстреляните диви прасета в община Невестино, Кюстендилско, са дали положителна проба на АЧС.

Нови огнища на африканска чума при диви свине са установени в две териториални поделения на Югозападното държавно предприятие.

При изследване на проба от отстреляно диво прасе над с. Железница, в района на „ДГС Симитли”, е потвърдено наличие на вируса на АЧС. Прасето не е имало видими признаци на заболяването. Животното е загробено съгласно изискванията.

Както ИНФОМРЕЖА съобщи, първият случай на заболяването при диви свине е регистриран и на територията на Кюстендилска област. От отстреляните през последните два ловни дни 13 диви свине в района на „Държавно горско стопанство Невестино”, две са дали положителен резултат за наличие на вируса на АЧС.

Едната дива свиня е отстреляна в землището на с. Четирци, а другата - край с. Страдалово, на границата с Република Северна Македония.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK