Тръгна петиция против затварянето на гара Белица

Снимка: Община Разлог

Петиция срещу готвеното закриване на жп гара Белица за теснолинейката Септември-Добринище събира подписи в интернет.

Само преди месец последната теснолинейка у нас отбеляза 70-годишен юбилей. Тя е един от най-старите и атрактивни видове транспорт в България и чужбина.

Разстоянието от 125 километра между крайните гари Добринище - Септември се изминава за около 5 часа със средна скорост 25 км/ч. Теснолинейката е единствен транспорт за стотици хора в региона.

Линията е построена за 24 години, а името теснолинейка идва от междурелсието, което е с широчина 760 мм, което е почти наполовина от нормалното - 1435 мм. Линията е открита в готов и завършен вид на 9 декември 1945 г.

Петиция "Да спасим последната българска теснолинейка от закриване" имаше и през януари миналата година. Тогава обаче от Министерството на транспорта увериха, че в плановете за намаляване на пътнически композиции по някои жп направления на „Холдинг БДЖ“ ЕАД и „БДЖ Пътнически превози“ ЕООД не е включено закриването или спиране на влаковото движение по теснолинейната железопътна линия Септември-Добринище.

 

До какво ще доведе закриването на жп гара Белица по 16-а жп линия Септември – Добринище, заложено за март, 2016 година:

  • Междугарията Якоруда – Белица и Белица – Разлог ще се обединят в едно междугарие Якоруда – Разлог, което се обхожда с влак за над 60 минути!
  • Новото междугарие (участък от гара до гара) Якоруда – Разлог ще бъде с дължина 29 км, в който участък няма да могат да се разминават два влака.
  • Често пъти в този 29-километров участък падат камъни, дървета, клони, преспи сняг и прочие. Ако гара Белица бъде закрита няма как лесно да се разреши такъв проблем, защото на повечето места от участъка между Якоруда и Разлог жп трасето минава далече от шосето. Това ще бъде проблем както за извозване на пътници, така и за достигане на аварийни екипи до проблемното място.
  • В случай на закъснение на 1 влак от линията София – Пловдив – Бургас, който прави редовна връзка с Малката жп линия Септември – Добринище, срещите на два влака по теснопътната железница се изместват на различни гари. Ако Белица обаче остане спирка (без отклонителни коловози за разминаване на влакове) означава, че заради единия закъснял влак от Пловдив например (което е често срещано явление), поне 2 влака по теснолинейката ще закъснеят с над 60 минути. Това от своя страна ще доведе до закъсняване поне с час на влаковете, които в гара Септември правят връзка с Малката линия и така всички пътуващи в тях (във влаковете по нормалната линия) за Пловдив, Стара Загора, Ямбол, Карнобат, Бургас, Варна, Първомай, Димитровград, Горна Оряховица, Асеновград, Пещера, Карлово, Русе, София, Благоевград, Перник, Мездра, Видин, Лом, Петрич и други ще закъснеят и ще изпуснат връзки за цялата страна – Северна и Южна България.
  • В момента по разписанието за 2016 година 2 от влаковете по линията Септември – Добринище правят среща в гара Белица. Ако тя бъде закрита тези два влака няма да могат да се срещат там. Това ще доведе до поредни промени в разписанието, което ще ощети десетки пътници, а разписанието в момента е изключително добро. Всякаква промяна по него ще бъде сътресение и ще изгони пътници.
  • По време на ремонта – рехабилитация на линиите София – Пловдив – Свиленград и Пловдив – Бургас влаковете редовно правят големи закъснения поради стеклите се обстоятелства по извършваните дейности. Това вече е проблем за жп връзките в страната. А ремонти ще има поне до 2020 година. Този факт означава, че без гара Белица влаковете по 16-та линия Септември – Велинград – Добринище също ежедневно ще закъсняват и то средно с по 60 минути, поради липса на експлоатационни пунктове (гари) за разминаване на два влака при извънредна ситуация – в случая закъснения, които дълго време още ще са редовно явление.
  • Гара Белица обслужва населението на едноименната община, което наброява почти 10 000 души. В момента пътуващите от тази гара имат възможността да си закупят билет, да получат актуална информация от служители и да изчакат редовен или закъснял влак в чакалнята на гарата. Ако тя обаче бъде закрита – сградата ще бъде заключена, впоследствие разграбена, а персоналът – съкратен или прехврълен на други места, пътуващите – трябва да останат насред полето – между планината и шосето, без реална информация и топло помощение, където да чакат треновете. И така цяла 1 община ще остане без жп гара.
  • При липса на място за разминаване на влакове ще бъдат намалени до минимум възможностите за изготвяне на Графика за движение на влаковете в БДЖ, тоест на гъвкаво разписание, съобразени с нуждите на местните и с обвръзките по линията София – Пловдив – Бургас/ Варна/ Свиленград и отклонителните линии от нея. Включително и в момента два от влаковете по Малката жп линия редовно се срещат на гара Белица. При превръщането й в спирка обаче разписанието няма да може да бъде изобщо нормално изготвено и съобразено с нуждите на населението.
  • Какво реално ще се спести от закриването на гара Белица и колко същевременно ще се изгуби?
  • Без гара Белица от общо 12 гари - по 125-километровата жп линия Септември – Добринище, по нея няма да може да има нормален влаков трафик, а това може да доведе до решение за нейното закриване, поради невъзможност да се обслужват влаковете навреме, без те да бъркат линията София – Пловдив – Бургас/ Варна/ Свиленград .
  • Макар в ЕС да има правила за това на колко километра железен път трябва да има гара, а не само спирки, трябва да се отчете сложността на трасето на теснолинейката, която прави изключение от нормалните жп линии, защото минава през труднодостъпни и недостъпни райони, а и също така е еднопътна жп линия, на която разминаванията се случват само на жп гарите, където има коловози.
  • Гара Белица обслужва изключително туристически район. На нея ежедневно слизат и се качват туристи, включително чужденици. Всички те посещават град Белица, уникалният парк за танцуващи мечки, разположен над града, както и практикуват планински туризъм в района на курорта Семково (над Белица) и околните върхове и други планински забележителности в Рила.
  • Приемното здание на гара Белица е уникално за страната. Гарата е открита през 1939 година, когато самият цар Борис III кара влака до там. За жалост всички знаем, че закритите жп здания в цялата страна биват разграбвани и разрушавани изключително бързо! Със закриването на гара Белица ще изгубим още една част от архитектурното наследство и богатство на теснолинейката Септември – Добринище? Това ли са стъпките на държавата към развиване туристическия потенциал на най-високата жп линия на Балканите?
  • 8 души остават без работа в регион с много висок процент на безработица. Част от тях ще бъдат прехвърлени по други гари и жп линии, което означава да пътуват десетки километри всеки ден.
  • Без жп гара Белица 16-та жп линия Септември – Велинград – Добринище ще последва съдбата на многото закрити през 2002 година жп линии, което ще бъде пагубно за хиляди жители и не малко общини.
  • Невъзможността за нормално влаково движение може да предизвика разглеждането на вариант за преустановяването на такова по същата жп линия и превозването на пътниците с автобуси. А това е антиевропейско и антибългарско.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK