Трупата на Брано открива детска театрална школа и в Благоевград, кастингът е тази събота

Йордан Крушков /актьор/, Бранимир Митов-Брано - мениджър, Тома Манасиев - председател на читалище "Никола Вапцаров", снимка: infomreja.bg

След година и четири месеца съществуане първият частен театър в Югозапада – „Благоевградски младежки театър“, освен с многото си успешни представления в Благоевград и региона, може да се поздрави и с откриването на две детски театрални школи. Първата бе създадена само преди десетина дни в Кресна по инициатива на директора на училището Мая Митова. От явилите се повече от 60 желаещи да учат театрално изкуство, артистите от младежкия театър подбраха 32 деца, които вече се обучават.

Детско-юношеска театрална школа се разкрива и в Благоевград. Новината оповести на пресконференция днес мениджърът и основател на „Благоевградски младежки театър“ Бранимир Митов-Брано. Кастингът за набиране на деца ще бъде тази събота от 11 ч. в хоровата зала на читалище „Никола Вапцаров“. „Всеки уважаващ себе си театър трябва да има и школа по актьорско майсторство. Ние извървяхме дълъг и труден път, докато се почувстваме уверени, че можем да учим децата на театър“, заяви Брано.

Според него нуждата да се работи с младите в Благоевград е крещяща. „Малко внимание им обръщаме, а пък искаме да имаме подготвена публика, която да знае как да се държи в залата“, аргументира се той.

Чрез кастинга Брано и актьорите от трупата му ще подберат талантливи деца за три групи, разпределени по възраст – от 1 до 4 клас, от 5 до 8-ми и от 9 до 12-и. Курсът ще бъде на професионално ниво, съобразен с програмата на висшите театрални училища, а обучението ще премине на четири етапа.

„Започваме с въвеждане на децата в театралното изкуство – безсловесни етюди, концентрация, работа в екип, след което ще преминем към по-сложни занимания – техника на говора, солово пеене, сценичен бой, сценично поведение, пантомима“, поясни Бранимир Митов-Брано.

По всяка една дисциплина ще има различни преподаватели. Те ще са местни изтъкнати педагози, ангажирани с развитието на културата в града. Очаква се заместник-деканът на Факултета по изкуствата доц. Гергана Дянкова да води курса по техника на говора. Лидия Томова ще учи децата на хореография и народни танци, а актьорът от младежкия театър Йордан Крушков ще поеме обучението по сценичен бой и сценични движения.

„Нашият театър нямаше да го има, ако не беше добрата воля, приятелството и бащиното отношение на читалище „Никола Вапцаров“, което освен че ни предостави база, радушно прие и новата ни идея за създаване на детска театрална школа“, подчерта Брано.

Председателят на читалището Тома Манасиев дори доразвил идеята, като предложил към читалището да се сформира детски театър, в който да участват преминалите през школата на Брано възпитаници.

„Голямата ни цел е да отворим сетивата на децата за истинското изкуство, пък част от тях един ден може да започнат работа в младежкия театър. Дори да не станат артисти, те ще учат танци, пеене, словесно изпълнителско изкуство. Някои от тях може да се насочат към друго изкуство, което пак ще е от полза за града ни, а в най-лошия случай ще създадем една качествена публика, което никак не е малко“, заяви още Брано.

Създаването на детска театрална школа в Благоевград е поредното му смело хрумване, което той е твърдо решен да превърне в реалност. За съботния кастинг всички деца са добре дошли, стига да нямат говорни дефекти и да са с добра визия, защото - обяснява Брано – „добър театър се прави със здрави и прави хора“.

А трябва ли кандидатите трябва да са талантливи: „Талантът и само една стотна да е, ако имат желание и са трудолюбиви, нещата ще се случат“, убеден е мениджърът на младежкия театър.
 

КОМЕНТАРИ

Perdita10:58 - 20.02.2012
Mnogo tapo
Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK