Евакуираните жители на село Прибой се връщат по домовете си

Снимки: Община Радомир

Обстановката в община Радомир се нормализира, река Струма вече заема само речното си корито

Голяма част от евакуираните семейства, живеещи в радомирското село Прибой, вече са се завърнали по домовете си. За момента само едно семейство не обитава дома си. Както е известно, при наводненията в последните дни, общо 21 обитатели на 7 къщи в селото бяха евакуирани. Местната власт им предложи места за настаняване и им осигури хранителни продукти от първа необходимост. По тяхно желание те бяха настанени при свои близки и роднини. В района на село Прибой са наводнени и над 500 декара земеделски земи. Наводнени къщи, дворове и земеделски земи има и в селата Бобораци и Негованци.

Със заповед на кмета на община Радомир Пламен Алексиев в следващите дни ще бъде определена комисия, която след оттичането на водата от къщите и дворовете ще направи оглед на щетите в пострадалите от наводнението райони, с оглед задвижване на процедурата пред Междуведомствената комисия за получаването на обезщетения.

Обстановката в общината се нормализира и река Струма вече заема само речното си корито. В момента в общината няма прекъсване на електроснабдяването, водоснабдяването и телекомуникациите. Нормално се осъществяват доставките на хранителни продукти в търговската мрежа. Не са налице райони с активни свлачища. Отворен е четвъртокласният път в село Прибой, който беше непроходим поради наводнението. 

За язовирите, собственост на Община Радомир, е създадена организация за осигуряване на свободен обем. Предприети са мерки за осигуряване на необходимата проводимост на речните легла след язовирните стени. Водното ниво на всички язовири в общината се наблюдава непрекъснато. Налице са актуализирани аварийни планове за всички язовири.

До днешна дата са укрепени три диги на река Струма, две от които са на моста в близост до село Прибой, а третата е в самото населено място. Вече изградените диги са под наблюдение. „Напоителни системи“ са снабдени с насипни материали за укрепване на дигите.

Както е известно, с техника на „Напоителни системи“ беше направен авариен пробив на охранителна дига на река Струма при моста на село Поцърненци, който осигури по-бързото оттегляне на водата.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK