Вагонетката убиец връхлетяла миньора в "Ораново" заради неправилно вдигната бариера

Снимка: Infomreja.bg, архив

Неправилно вдигната бариера е активирала вагонетката, която уби миньор в рудник "Ораново". Това е предполагаемата причина за нелепата смърт на 55-годишния мъж от симитлийското село Долно Осеново. 

Трудовата злополука, станала вчера, се разследва от Главната инспекция по труда. 

По първоначални данни около 16.40 ч. по уклон № 2 се движели четирима работници за влизане в рудника. Единият от тях е пострадалият газоизмервач. По същото време електровозчикът на горно ниво е извършвал маневрени операции с един вагон, като се е опитвал да обърне стрелката на релсовия път.

Преди това бариерата е била вдигната и вагонът полетял надолу по уклона. Вдигането на бариерата при извършване на маневрени операции не е разрешено и това вероятно е нарушението, довело до злополуката, заявиха от ГИТ.

Вагонът набирал скорост по уклона, който е с наклон от 35 градуса, и около 120-ия метър ударил работника. Другите трима миньори не са засегнати. 

На пострадалия веднага е оказана първа долекарска помощ, изнесен е на повърхността и е откаран в спешен център на болницата в Благоевград, но по-късно е починал от тежките си травми.

Котролните органи на Инспекцията по труда в Кюстендил продължават разследването на злополуката до пълното изясняване на причините, довели до нея.

Пострадалият е бил инструктиран в деня на злополуката.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK