”Труд” и ”24 часа” под запор

Съдия-изпълнител влезе днес да описва имуществото на вестниците "24 часа" и "Труд", по искане на един от собствениците на медийната група Христо Грозев, който е в конфликт с останалите. Ситуацията е резултат от съдебните спорове, които започнаха, след като се оказа, че Любомир Павлов и Огнян Донев са вдигнали двойно дела си в „Медийна Група България Холдинг" - от 47% на 91%, без знанието на съдружниците си Христо Грозев и Карл Хабсбург (който по-късно напусна холдинга - бел. ред.) През април Агенцията по вписванията регистрира 83% от капитала на пресгрупата като собственост на Донев и Павлов, а останалите 17% останаха притежание на фирма „БГ принтмедия” с управители Павлов и Грозев.

Частният съдия-изпълнител Стоян Якимов влезе в Полиграфическия комбинат на бул. "Цариградско шосе" малко след 9 ч., предаде bTV. „Аз съм насрочил опис на движими вещи по обезпечителна заповед на Софийски градски съд, съгласно която се налага възбрана на сграда, собственост на дружеството, запор на печатарски машини, както и запор върху търговски марки. Тъй като не получавам необходимото съдействие, съм извикал представители на МВР”, заяви той.
Въпреки намесата на трима полицаи обаче, на съдебния изпълнител се наложи да чака дълго, докато влезе.

Адвокатката на „Медийна група България” Даря Пенкова пък обяви обезпечителната заповед за фалшива.
„От направената справка се установи, че обезпечителната заповед е с молител Иван Христов Иванов, но в компютъра на съда няма молител "БГ Приватинвест”, категорична бе тя. "БГ Приватинвест" е регистрираната в Австрия фирма, която участваше в закупуването на пресгрупата, а неин представител бе Грозев. Междувременно Христо Грозев съобщи в профила си в "Туитър", че е искал да спре източване на медийната група и публикува договор за особен залог във връзка със заем, по който медийната група е длъжник.

Пред БЛИЦ той заяви, че разполага с документи, според които близък до Любомир Павлов адвокат е изтеглил огромен личен заем, като за обезпечение е използвал собствеността на "Труд" и "24 часа". В. "Капитал" съобщи, че става дума за Стоян Николов, син на бившия заместник-кмет по финансите на София Венцислав Николов, който беше дълги години и представител на общината в Общинска банка (Павлов беше председател на надзорния съвет на банката - бел. ред.).
Фирмата "Комерс контакт 2010" е получила инвестиционен кредит от "Уникредит Булбанк" на 9 юни т.г. в размер до 5 млн. евро. Солидарни длъжници по този договор са дружествата "168 часа" ЕООД, "Агенция Стрела" ЕООД, "Вестникарска група България" ООД, "Печатница София" ЕООД, "Издателство за списания медия" ЕООД и "Медийна група България холдинг" ЕООД.

Пред Дарик радио Грозев коментира: "Издадена е предварителна обезпечителна заповед за бъдещ иск, който е пуснат от нашето австрийско дружество заедно с много други подобни искове, които целяха да блокират възможността на сегашното управление да разпродава съществени активи, да източва активи и т.н. Съдът одобри такава мярка и съдебният изпълнител изпълнява решението”.

Запитан дали това пречи вестниците да излязат утре, каквито твърдения се появиха, той отговори: "Не, напротив. Ако те не излязат, това ще е престъпление към България и някой трябва да поеме отговорността за това". "Изчакайте ден-два и ще видите, че това е просто използването на някаква дупка в съдебната система, където услужливо се прави репресия срещу българска медиа", коментира по-късно Огнян Донев, който е собственик и на "Софарма", цитира го БГНЕС. Според него това е услужливост спрямо техните конкуренти, но ги предупреди, че ако смятат, че по този начин ще надделеят в конкурентната борба, се лъжат.

"Това са опити на хора с грешни разбирания в миналото, че така се води конкурентна борба. Виждам още едно доказателство защо Брюксел критикува българската съдебна система", добави той и изрази убеденост, че конкуренти се опитват да надделеят особено в предизборна ситуация. "Сигналът, който е бил подаден към всички останали медии, използващи услугите на нашата печатница, ни навежда на мисълта, че се търси конкурентна облага", добави бизнесменът, предаде БТА.

На въпрос дали има ли обезпечаване на заеми на Любомир Павлов с активи на медийната група, Донев посочи, че всеки сам се разпорежда със собствеността си и че не си позволява да задава такъв въпрос. Той бе категоричен, че със съдружника си нямат никаква идея да продават и бе категоричен, че вестниците ще продължават да излизат и не вижда основание да не се случва това. /dnes.dir.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK