Трите болници в Кюстендилско продължават да работят, няма да се прави реорганизация

Снимка: Infomreja.bg

Това взеха единодушно като решение на свое онлайн заседание от Областния кризисен щаб в Кюстендил

Трите многопрофилни болници за активно лечение на територията на област Кюстендил продължават да работят в същия режим, както досега. Няма да се прави реорганизация на лечебната мрежа с цел конкретна болница да бъде ангажирана с лечение само на лица с COVID-19. Това взеха единодушно като решение на свое онлайн заседание членовете на Областния кризисен щаб в Кюстендил. Заседанието бе свикано от областния управител и председател на Щаба Виктор Янев, след получено писмо от министъра на здравеопазването. Взетото решението от Кризисния щаб бе съобразено с капацитета на здравната система в областта, както и с условията и спецификата на предоставяне на здравната грижа.

Деца, записани за задължително предучилищно образование в целодневна, полудневна и почасова организация в детска градина/училище в областта, могат да отсъстват по желание на родителя и след писмено уведомяване на директора. Това отправи като препоръка Кризисният щаб към кметовете на всички общини в областта.

Отсъствията на деца са допустими за определен период, посочен в заповед на министъра на образованието и науката, издадена за конкретна община. Заповедта се издава въз основа на мотивирано предложение на кмета на общината, направено след препоръка на съответната регионална здравна инспекция и/или на областния/общинския координационен щаб, поради нарастващ или голям брой заразоносители на COVID-19 и/или карантинирани жители.

По време на заседанието от РЗИ информираха, че положителните случаи на коронавирусна инфекция в област Кюстендил за изминалото денонощие са 51. Новозаразени лица има в общините: Дупница – 27, Кочериново – 8, Кюстендил – 6, Сапарева баня – 5, Бобошево – 3, по един нов случай има в общините Рила и Бобов дол. Взетите за изследване проби през вчерашния ден са общо 127.     

Към днешна дата 53-ма души са хоспитализирани в Ковид отделението на МБАЛ „Д-р Никола Василиев“ в град Кюстендил. Шестима от тях са в по-тежко състояние, останалите пациенти са в средно тежко състояние. В рамките на деня предстои изписване на няколко души.  

В Ковид отделението на МБАЛ „Св. Иван Рилски 2003“ - град Дупница са настанени за лечение 27 души. Осем от тях са в тежко състояние, останалите са в средно тежко състояние.    

В Ковид отделението на Общинската болница в град Дупница са хоспитализирани 30 души. От тях 13 са в по-тежко състояние и на кислород, останалите са в средно тежко.

През изминалото денонощие има починали двама души – жена на 66 г. от община Кюстендил и мъж на 67 г. от община Дупница. Областният кризисен щаб изказва искрени съболезнования на семействата и близките на починалите.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK